Silvestrovská noc v Kolíně nad Rýnem

Silvestrovská noc v Kolíně nad Rýnem Zdroj: ČTK

Prokurátor: Za silvestrovské útoky můžou Maročané, nikoli uprchlíci. A Němci znásilňují víc

Mezi 73 lidmi, které vyšetřuje policie v Kolíně nad Rýnem v souvislosti se sexuálními napadeními na silvestra, je jen několik málo žadatelů o azyl či uprchlíků, ujišťuje prokuratura. Zdaleka nejvíc vyšetřovaných pochází z Maroka a Alžírska.

Souvislost migrantů a sexuálních útoků je citlivá záležitost. Zatímco někteří házejí všechny Araby do jednoho pytle a obracejí svůj hněv proti lidem prchajícím před válkou, jiní se zase až nekriticky snaží s takovými stereotypy bojovat. Například právě kolem počtů uprchlíků mezi pachateli v minulých dnech vycházely ve velkých médiích různé, protiřečící si informace.

Britský list The Independent v pondělí uvedl, že pouze tři z 58 zadržených byli uprchlíci z Iráku a Sýrie; citoval z německého Die Weltu, ovšem ten neměl přímo informace o tom, kdo z nich je žadatelem o azyl a kdo pobývá v zemi načerno.

AP publikovala prakticky opačné informace z prokuratury: „Drtivá většina osob spadá do obecné kategorie uprchlíků,“ cituje AP mluvčího kolínské prokuratury Ulricha Bremera. Informace o třech uprchlících jsou prý „naprostý nesmysl“.

Zmatek se snažil rozplést server The Local. Tomu Bremer odpověděl, že nemůže zveřejnit konkrétní čísla, kolik z údajných pachatelů je uprchlíků a kolik nelegálních migrantů. „Velká většina podezřelých nemá povolení k pobytu v Německu, a to z různých důvodů, včetně ilegálních migrantů i lidí, jejichž žádosti o azyl nebyly přijaty.“ Informace o původu však sedí: mezi podezřelými převažují Maročané (30) a Alžířané (27), z Iráku jsou zřejmě čtyři a ze Sýrie ještě méně. Tři jsou Němci. Většina z podezřelých dorazila do země vloni, dodal Bremer.

Spíše než otázka počtů je to celé věcí právní terminologie. Možná se Bremer trochu uřekl, když hovořil o „obecné kategorii uprchlíků“ a započítal obecně migranty, jak to dělá spousta lidí. Druhá věc je, že pokud tito lidé přišli roku 2015, spousta z nich teprve čeká, jak jejich žádost o azyl dopadne. Dost možná mezi nimi je spousta lidí, kteří na ochranu na první pohled nemají nárok (ostatně Maroko, Alžírsko a Tunisko vláda hodlá zařadit na seznam bezpečných zemí), ale ještě nedostali zamítavou odpověď – takže je zatím ještě nelze označit za ilegály.

A pouze dvanáct z těchto lidí je podezřelých ze sexuálních útoků, zbytek se týká spíše krádeží a jiných přečinů. Celkově na kolínskou policii přišlo po silvestru 1075 trestních oznámení, z toho se něco přes 400 týkalo sexuálního napadení – od nadávek po pár případů znásilnění.

Federální policie zatím ukázala novinářům loňské statistiky veškerých sexuálních útoků. Celkově jich eviduje skoro 47 tisíc; 1688 jich spáchali obecně migranti (silvestr se do nich ovšem nepočítá). První pohled na statistiky dává zadost všem odmítačům uprchlíků, protože podíl migrantského násilí je vyšší než celonárodní.

Migrantů je něco mezi jedním a dvěma procenty populace, ale sexuálních útoků napáchají 3,6 procenta. Jenže je potřeba vzít v potaz, že takové útoky páchají skoro výhradně muži a že mezi migranty je mužů velká převaha (dvě třetiny udělených azylů připadají na muže, ale to jsou jen úspěšné žádosti. Mezi ilegály je nepoměr ještě podstatně větší.).

A také jsou migranti z velké většiny v sexuálně aktivním věku, jen minimum je starců a dětí. Velmi hrubý výpočet by tedy vypadal asi tak, že v Německu je řekněme dvacet miliónů mužů v sexuálním věku, kteří spáchají 47 tisíc zločinů. Stejně starých migrantů může být třeba milión a na ně připadá 1688 zločinů. Vynásobme pro srovnání dvaceti, čili kdyby bylo migrantů stejně jako Němců, napáchali by 34 tisíc zločinů. I kdyby to bylo dvakrát víc, není to zas takový nepoměr, aby bylo znásilňování platným argumentem pro vyhazování lidí prchajících před válkou.