Komáry v ČR nechceme!

Komáry v ČR nechceme! Zdroj: Profimedia.cz

"Vypadáš jako komár, hochu." Jednotka na potírání viru Zika v Chile.
Uruguayská eskadra komáří zhouby.
Příslušník brazilské armády se rozhlíží po skrývajících se komárech.
"Get to da choppa!"
To tričko s přeškrtnutým komárem chci.
7
Fotogalerie

Konspirační teorie: Kdo nám ušil na míru virus zika?

K čertu s vědci! Zeptejte se hollywoodských herců, kde je pravda: s nejnovějšími poznatky ohledně viru zika přichází Mark Ruffalo (Hulk z Avengers) a George Takei (Hikaru Sulu ze Star Treku). A nejsou sami. Konspiračních teorií je řada. Ale vědí toho opravdoví vědci skutečně o tolik víc?

Hulk i pan Sulu na svých twitterových a facebookových účtech sdílejí teorii o tom, že za mikrocefalii u novorozenců ve skutečnosti nemůže virus zika, ale chemikálie pyriproxyfen, která se v Brazílii přidává do vody kvůli hubení komárů Aedes Aegypti, kteří virus roznášejí, už v larválním stádiu. Za to, že se teď v obrovských množstvích rodí děti s malou hlavou a poškozením mozku, podle této teorie nemohou komáři, kteří přenášejí virus, ale britská biotechnologická společnost, která se je snaží likvidovat. Hulk angry!

Pátý jezdec apokalypsy, seznamte se.Pátý jezdec apokalypsy, seznamte se.|Profimedia.cz

Jde o jednu z konspiračních teorií, které se nyní – jak shrnují například The New York Times - „šíří Brazílií společně s virem“. Jiní připisují virus zika tajným světovým elitám (s Rockefellerovic famílií v čele), které se jeho prostřednictvím pokoušejí už opět (poté, co to nevyšlo s rakovinou a s AIDSem) snížit světovou populaci na takové minimum, které by nezatěžovalo pozemskou ekologii, vymýtilo by hladomor a také by vyřešilo veškeré tahanice o vodu, zdroje a území. Hodné tajné světové elity. Kompetentnost jejich vědců v tajných laboratořích pod Hallstattem nicméně zpochybňuje fakt, že v 80 % případů virus zika nezpůsobí ani symptom a není smrtelný.

To tričko s přeškrtnutým komárem chci.To tričko s přeškrtnutým komárem chci.|Profimedia.cz

První z uvedených teorií přitom nezůstává u nějakých babských povídaček – možnost, že mikrocefalitická epidemie má chemický a nikoliv přírodní zdroj, předestřela skupina argentinských doktorů a některé jižní oblasti Brazílie dokonce zakázaly používání britského larvicidu ve své pitné vodě (což bude mít za logický následek zvýšení čísel novorozených komárů).

A to přestože vláda teď vydala prohlášení, že mikrocefalida je rozšířená i v oblastech, které pyriproxyfen nikdy nepoužívaly – nehledě na to, že látka prý nemá žádnou možnost, jak by se mohla propracovat nervovým systémem až k plodu. Dokonce i Hulk už na svém Twitteru publikoval článek o tom, že to s pyriproxyfenem nebude tak žhavé. Jenže lidé chtějí věci chápat – a konspirační teorie jsou jednou z pák, jak k pochopení dojít.

"Vypadáš jako komár, hochu." Jednotka na potírání viru Zika v Chile."Vypadáš jako komár, hochu." Jednotka na potírání viru Zika v Chile.|Profimedia.cz

Ohledně viru zika a rozšíření mikrocefalitidy v Jižní Americe díky tomu v tuto chvíli existuje už masivní škála teorií o tom, kdo nám to ve skutečnosti způsobuje a jaký k tomu má důvod.

Tady je pár z možností, probíraných na konspiračních webech, v tweetech a facebookových příspěvcích:

 

Geneticky modifikovaní superkomáři

„Měli nás zachránit – ale místo toho se obrátili proti nám.“ Takhle bude znít motto hollywoodského filmu, až se ukáže, že je to pravda a někdo to podle toho natočí (a Leonardo DiCaprio dostane za epický souboj s komárem konečně Oscara). Podle tohohle pohledu na svět šíří virus zika geneticky modifikovaní komáři, kteří byli vysoustruženi pro boj s horečkou dengue – jenže něco se jim po všem tom modifikování pomotalo ve DNA šroubovici a oni teď šíří virus zika.

"Get to da choppa!""Get to da choppa!"|Profimedia.cz


A stejně žádný virus zika není

Vzpomínáte si na tu písničku od Slávka Janouška, kde se zpívá, že „stejně žádná Vídeň není, není, není, dyť ty báry, ty valčíky, ten Strauss, dyť je to vymyšlený“?

Tak přesně takhle je to podle samozvaného investigativního reportéra Jona Rappoporta s virem zika. Podle jeho blogu za tím stojí vládní služba Epidemic Intelligence Service, která spadá pod americká Centers for Disease Control. „A hned vám říkám, že vytvářejí dezinformace v rozsahu, který jim musí CIA závidět,“ píše Rappoport. „Jestli náhodou nenajdou virus, který se jim líbí, tak alespoň předstírají, že ho našli.“

Proč? „Jsou zástěrkou pro lékařský kartel. A poskytují krytí pro zločiny megakorporací. Je nějaké město, kde lidé stižení chudobou umírají kvůli tomu, že do jejich vodních zdrojů a půdy pronikají hrozivé pesticidy? Ne – je to virus.“ Chápete? „Je nějaká část města, kde průmyslové znečištění lidi dožene až k selhání autoimunitního systému? Ne – je to virus.“ Jakmile má nějaká vláda nějaký problém, nažene do toho tyhle parchanty: a oni pro to, co způsobila jejich arogance, vymyslí pro prostý lid virologické vysvětlení.

Uruguayská eskadra komáří zhouby.Uruguayská eskadra komáří zhouby.|Profimedia.cz


Něco za něco, zika za tetanus

Solidně podložený má svůj argument skupina aktivistů, kteří propuknutí mikrocefalitidy u dětí přičítají na vrub látce Tdap, což je vakcína proti tetanu, záškrtu a černému kašli, kterou začaly brazilské těhotné ženy brát zrovna minulý rok. Náhoda? Virus zika je známý nějakých sedmdesát let a nikdy žádné dlouhotrvající průšvihy nezpůsoboval, nemluvě o poškození plodu. Server What Doctors Don´t Tell You píše: „Těhotné ženy začaly vakcínu dostávat na začátku roku 2015 a případy mikrocefalitidy jsou hlášené od loňského října – o deset měsíců později.“

Příslušník brazilské armády se rozhlíží po skrývajících se komárech.Příslušník brazilské armády se rozhlíží po skrývajících se komárech.|Profimedia.cz

Přitom existuje ještě mnoho otázek, které musí věda ohledně viru zodpovědět. Vypočítává je například sever medicínských zpráv STAT:

1) Opravdu způsobuje zika nárůst mikrocefalitidy?

2) Jak velký ten nárůst v Brazílii vlastně je?

3) Pokud infikace virem v těhotenství vede k mikrocefalitidě, v jaké fázi je plod ohrožený?

4) Jak souvisí infekce virem zika se syndromem Guillan-Barré, který zaznamenal v mnoha zemích postižených virem zika prudký nárůst?

5) Jak to, že virus, který je na světě celkem do pohody už desítky let, najednou způsobuje takovouhle polízanici?

 

Dokud nebudeme mít odpovědi na tyhle otázky, je smát se konspiračním teoretikům trochu trapné.