Zpravodajství CNN o viru zika

Zpravodajství CNN o viru zika Zdroj: CNN

Zika podle všeho způsobuje mikrocefalii novorozeňat.
Vir přenášejí komáři
3
Fotogalerie

CNN: spíš než volby vede virus ZIKA – máme se bát? Zřejmě ano

Ranní zpravodajství televize CNN se celý tenhle týden nese ve znamení ziky. Je varovné, s jakou buldočí silou, větší, než jakou dávají Trumpovi, se tam věnují problému, o kterém ještě nikdo neví, kam, kdy, jak a proč se rozvine.

Tuhle „rozvíjející se story“, jak jí říkají, čeká velká mediální budoucnost, dávají jí i nová marketingová hesla: „Vizuálně. Na sociálních sítích. Všude. CNN – jděte tam.“

 

Ve čtvrtek 11. února ráno například tenhle zpravodajský kanál odvysílal velkou reportáž z nábožensky velmi aktivní Brazílie, kde se katoličtí kněží snaží vysvětlit, proč by se, dokonce i když je zika takový problém, neměly používat kondomy ani jiná antikoncepce; vždyť je to proti vůli Boží.

Navíc se ještě plně neprokázala souvislost mezi zikou a malou hlavou novorozenců, myslí si různí newyorští specialisté na sektor veřejného zdraví, a k tomu všemu prezident Obama žádá Kongres o 1,8 miliardy dolarů na protizikovou vakcínu.

Ovšem s tím, že její vývoj bude „chvíli trvat, možná i léta“. Na cnn.com pak máte manuál plný otázek, jestli ziku můžete dostat právě vy.

Znamená to jediné: „rozvíjející se story“ zika se brzy stane „zprávou dne“. A ty na CNN obvykle nebývají optimistické.