Antihrdina s ručením omezeným.

Antihrdina s ručením omezeným. Zdroj: Profimedia.cz

Všechno to drama se do jednoho komiksu zkrátka nevejde.
Nemá.
A ochranu žen v ohrožení... pokud to tedy nese peníze.
Deadpool láskuje.
Nebo jako scvrklé avokádo.
5
Fotogalerie

Deadpool: Vše, co potřebujete vědět předtím, než komiksový šílenec vtrhne do kin

Asi každý, kdo se zajímá o komiksy... nebo o filmy... nebo prostě jen dýchá kyslík, zaregistroval jméno Deadpool. Ano, mluvíme o tom superhrdinovi, který má v nejbližších dnech (11. února) vtrhnout s velkou slávou do kin. Ještě jsem snímek neviděl, takže netuším, jestli se mu podaří naplnit ta obrovská očekávání, která do něj fanoušci postavy vkládají. Opravdu obrovská očekávání. Ani kdybyste spojili narozeniny, vánoce, prázdniny a příchod andělů, kteří budou zvěstovat věčnou blaženost, ani pak by to filmoví a komiksoví fandové neočekávali nedočkavěji než filmového Deadpoola.  

A přitom byl vznik filmu poměrně drastický a představitel hlavní role, Ryan Reynolds, si tu postavu vyloženě vydupal. (Patrně proto, aby si napravil renomé po nepovedeném Green Lanternovi). Střídali se režiséři, odkládala se premiéra, ovšem Reynolds nepovolil a nakonec dosáhl svého. Proč ale po téhle roli tak toužil?

Kdo je vlastně Deadpool?

U nás zatím Deadpool není moc známý (jeho první komiks by měl vyjít těsně před filmem), ale v Americe je to momentálně jednička, která v popularitě předhání i takové mazáky, jako jsou Batman či Spider-Man. Předběhl by asi i Wolverina, ale ten byl teď nějakou dobu mrtvý, takže to se nepočítá. (Teď už sice není mrtvý, ovšem je starý a z alternativní dimenze, takže je pořád lehce handicapovaný.) Byly i doby, kdy vycházely tři až čtyři deadpoolovské komiksy měsíčně, což se už naštěstí uklidnilo - a vychází jich sotva deset.

Všechno to drama se do jednoho komiksu zkrátka nevejde.Všechno to drama se do jednoho komiksu zkrátka nevejde.|Crew

Dobře, možná trochu přeháním.

Patrně znáte Spider-Mana. Ikonického marvelovského hláškaře, ohánějícího se větou, že s velkou mocí přichází velká zodpovědnost. Tak teď mu seberte tu zodpovědnost a máte... ne, vlastně ani tak ještě pořád nemáte Deadpoola. Kromě toho, že ze sebe Deadpool vrhá hlášky rychlostí rotačního kulometu, nebo ještě lépe, rychlostí Robina Williamse (když byl ještě naživu, samozřejmě – v současném stavu mu dokážu konkurovat i já), kromě toho, že má zodpovědnost a morálku zaměstnance telemarketingu, má ještě vášeň pro zbraně a masové vraždění.

A ochranu žen v ohrožení... pokud to tedy nese peníze.A ochranu žen v ohrožení... pokud to tedy nese peníze.|Crew

K jeho základním superschopnostem navíc patří také naprosto vyšinutý mozek.

Ano, Deadpool (občanským jménem Wade Wilson) je tak trochu blázen. Až takový, že je přesvědčen, že je komiksová postava a občas podle toho se čtenáři komunikuje. Až takový, že svého času neměl jeden vnitřní hlas, který by mu našeptával, co má dělat, ale měl těch hlasů hned několik... a ty hlasy spolu většinou vehementně nesouhlasily. (Později se ukázalo, že není schizofrenik, ale že v jeho mozku žijí cizí lidé. Postupně se vystěhovali, takže teď už má zas už jen jeden vnitřní komentář.)

Pokud by vás zajímalo, jak přišel Deadpool k nadpřirozeným schopnostem, tak tím, že dostal rakovinu. A pak, že to nemá žádné výhody. Samozřejmě, tohle funguje jen v komiksu: konkrétně v případě, že si člověk léčí rakovinu pomocí stejného tajného výzkumu, který dal Wolverineovi adamantiové drápy. A léčba skutečně zabrala. Alespoň částečně. Dala Wilsonovi nezničitelnost, ale zároveň posílila i jeho komiksovou rakovinu; a Wilson v současné chvíli vypadá jako ošklivější bratr Freddyho Kruegera.

Nebo jako scvrklé avokádo.Nebo jako scvrklé avokádo.|Profimedia.cz

Kromě toho miluje násilí, chimichangy (i když hlavně proto, že se mu líbí, jak to slovo zní) a jeho sexuálním idolem je Bea Arthur. Což je něco, jako když má český superborec doma plakáty Marie Rosůlkové.

Deadpool láskuje.Deadpool láskuje.|Profimedia.cz

 

Zrod antihrdiny

V roce 1991 Deadpoola vymysleli, původně jako padoucha, pánové Fabien Nicieza a kreslíř Rob Liefeld. Ten druhý je v komiksovém světe nechvalně proslulý svým velmi ležérním přístupem k anatomii. Slavný je jeho obrázek, na kterém má Captain America hrudník velikosti přední kabiny tiráku. Ovšem Deadpool se mu povedl. Tenhle padouch se začal objevovat čím dál častěji, měl různé hostovačky a pak dvě krátké minisérie, z nichž jednu psal Mark Waid (tvůrce komiksu Království tvé), který poté prohlásil, že kdyby tušil, co je Deadpool za parchanta, nikdy by do toho nešel. Ovšem Deadpool nezůstal ležet na ocet. Brzo se ho ujal Joe Kelly a rozjel jeho vlastní řadu. Začala jako parodie na superhrdinská dramata, plná popkulturních odkazů, ale jak byla série čím dál populárnější, musel se Deadpool umírnit a už nezabíjet každého na potkání. Z žoldáka se stal hrdinou... nebo spíš antihrdinou. Ale ty popkulturní odkazy mu zůstaly.

A to původně měl být jen kopií zabijáka z komiksů vydavatelství DC jménem Deathstroke. Dokonce i původní Deadpoolovo jméno bylo fórkem na něj. Deathshroke se jmenuje Slade Wilson, Deadpool – Wade Wilson. A kam až to tahle kopie dotáhla. Má snad Deathstroke vlastní počítačovou hru? A film?

  Nemá.Nemá.|Profimedia.cz

Deadpoolova kariéra

Užvaněný žoldák vychází pořád a vystřídala se na něm spousta autorů. Nejvíc ale zabodovali dva komici, pánové Duggan a Possehn, kteří ho dostali na úplnou špici popularity. Díky nim dokázal porazit útok nemrtvých amerických prezidentů i přebrat Drákulovi holku... a dokonce se i oženit. Jeho žena je sice démonická sukuba, které se mění v monstrum a jí lidi, ale stejně – byla to hezká svatba.

Deadpool je v marvelovském vesmíru tak populární, že se objevili i další Deadpoolové z alternativních realit – přičemž nejzajímavější je zombie verze, což je jen hlava, létající vzduchem pomocí malé vrtulky. Ideální hrdina dalšího filmu. Nebo aspoň další sezóny Walking Dead.

Momentálně je Deadpool nejen členem týmu Avengers, ale dokonce celý tým sponzoruje (poté, co došly Iron Manovi peníze). Deadpool se stal hrdinou počítačové hry a teď i filmu, který se prý hodně nese v komiksovém duchu. Hlavně v tom, že Deadpool ví, že vystupuje ve filmu, vysvětluje, komu musel udělat potěšení, aby získal vlastní film (nesmí to říct, ale rýmuje se to s „Bolwerine“) a když ho chtějí přivést k profesoru Xavierovi, zjišťuje, jestli to bude Patrick Stewart nebo Jamec McAvoy, protože v tom má díky prequelům trochu zmatek.

Rozhodně je v současné době Deadpool jedním z nejzábavnějších Marvelovských hrdinů. A troufám si hádat, že mu to ještě nějakou dobu vydrží. Koneckonců, kdyby začal klesat v oblibě, vždycky může pozabíjet všechny, kteří jsou populárnější než on.

 

(Autor je komiksový vydavatel, do jeho kompetence spadá i komiks Deadpool: Drákulova výzva.)