Zdeněk Ležák, Michal Kocián: Ve jménu Husa – zrození kalicha. Vydalo nakladatelství Edika v Brně ve společnosti Albatros Media, 2015.

Zdeněk Ležák, Michal Kocián: Ve jménu Husa – zrození kalicha. Vydalo nakladatelství Edika v Brně ve společnosti Albatros Media, 2015. Zdroj: Albatros Media

Komiksový Jan Hus předčil televizní film, dokázal dát věci daleko více do kontextu

Šestisté výročí upálení Mistra Jana Husa v Kostnici, které připadá na 6. července, vyvolalo doslova záplavu nejrůznějších vzpomínek, akcí a projevuje se i v televizní či literární tvorbě. Neobvyklým, a rovnou řekněme, že zdařilým příspěvkem je komiksová kniha „Ve jménu Husa – zrození kalicha“. Je sice primárně určena pro mladé lidi, ale inspiraci v ní najdou i dospělí.

Autoři knihy jsou Zdeněk Ležák (šéfredaktor časopisu ABC, který vydává společnost Czech News Center, která je i vydavatelem časopisu Reflex – poznámka redakce) a výtvarník Michal Kocián. Ti už spolupracovali minulý rok na komiksové knize „Stopa legionáře“, která mapovala historii československých legií za první světové války. Podobný koncept zvolili autoři i v případě Husa a opět se rozhodli dobře.

Na rozdíl od třídílného televizního filmu o Janu Husovi, který provázela masivní marketingová kampaň, ale veřejnost moc nezaujal a sklidil spíše záporné kritiky, se rozhodli jít Ležák a Kocián hodně do hloubky a postavu jednoho z nejznámějších Čechů historie zasadili do kontextu tak, aby bylo každému pochopitelné, co se vlastně v té době středověku odehrálo v zemích českých, ale i v Evropě či samotné katolické církvi.

Proto jsou v knize vlastně tři komiksové příběhy – sledovat můžeme osudy Jana Husa, ale i krále Václava IV. a radikálního kazatele Jana Želivského.

Na první pohled se může zdát, že autoři vysvětlují vše až moc „polopatě“, to byl podle všeho ale záměr, protože kniha je primárně určena mladším lidem.

Ty naopak mohou velmi zaujmout kresby Michala Kociána, který čerpá inspiraci hlavně u francouzských výtvarníků a v tvorbě Káji Saudka.

Komiksový Jan Hus je tak poměrně netradičním, ale příjemným zpestřením široké nabídky, která se letos v souvislosti s výročím jeho smrti objevila.

Zdeněk Ležák, Michal Kocián: Ve jménu Husa – zrození kalicha. Vydalo nakladatelství Edika v Brně ve společnosti Albatros Media, 2015.Zdeněk Ležák, Michal Kocián: Ve jménu Husa – zrození kalicha. Vydalo nakladatelství Edika v Brně ve společnosti Albatros Media, 2015.|Albatros Media