Blatter a Platini

Blatter a Platini Zdroj: Jamaica Observer

Platini, Blatter - 8 let distanc. Modlíme se, abychom nemuseli do vězení

Ukazuje se, že ani v tak zkorumpované branži, jakou je profesionální fotbal, neroste žádný Platini do nebe. Komise pro etiku FIFA – ano, to opravdu existuje – zakázala Michelu Platinimu a Seppu Blatterovi jakoukoliv fotbalovou činnost na osm let. Pro odcházejícího předsedu Blattera to v jeho věku znamená konec kariéry a ani jeden z mužů si ještě nemůže být jistý, jestli neskončí ve vězení.

Mezinárodní fotbalová federace oba viní z porušení loajality, jehož se měli dopustit nezaúčtovanou platbou ve výši dvou miliónů dolarů Platinimu. Švýcarská policie vše vyšetřuje. Proti Blatterovi je otevřeno trestní řízení a status Platiniho je v tuto chvíli někde mezi obviněným a svědkem. To zjevně znamená, že vyšetřovatelé ho budou vybízet ke spolupráci výměnou za mírnější zacházení.

Blatter stál v čele světového fotbalu víc než 17 let a poté, co se vyrojily informace o možné korupci, jej měl nahradit právě Platini, šéf evropské federace a bývalý vynikající fotbalista.

Oba se zřejmě odvolají. Blatter dostal od FIFA pokutu ve výši 50 tisíc dolarů, a Platini dokonce 80 tisíc. Komise tvrdí, že k penězům vyplaceným Platinimu neexistuje řádná dokumentace, a odmítla Blatterovo vysvětlení, že šlo o ústní dohodu obou bafuňářů.

Stejně jako v případě nedávných dopingových skandálů, které vedly k doživotní distanci pro bývalého cyklistického hrdinu Lance Armstronga, tak také korupce ve fotbale se začala vážně vyšetřovat až poté, co se jí začal zabývat americký Federální vyšetřovací úřad (FBI), neboť existuje silné podezření o namočení americké fotbalové federace do skandálů. Nebýt Američanů, podivné finanční praktiky, na něž upozorňovala média, by se jistě ještě dlouho tutlaly. Jedním z nejprominentnějších novinářů, jenž korupci FIFA dlouhodobě vyšetřuje, je britský Andrew Jennings, který o ní natočil sérii pořadů BBC Panorama, jež je určitě dobré vidět

Blatter si určitě závěr kariéry představoval jinak. FIFA ostatně zcela ostudným způsobem financovala velkofilm United Passions (Spojené vášně), který bafuňáře jako on či jeho stejně zkorumpovaný předchůdce, Brazilec João Havelange, vykresluje v pohádkových barvách. Hlavní role ve filmu ztvárnily hollywoodské hvězdy Tim Roth, Sam Neill a Gérard Depardieu, což musí být na žebříčku herecké prodejnosti hned na druhém místě za Majorem Zemanem. Ani ony však film nezachránily: stal se z něj jak umělecký, tak divácký propadák.