Sepp Blatter: Není meloun jako meloun

Sepp Blatter: Není meloun jako meloun Zdroj: Profimedia.cz

Bosák: Korupce je ve velkém sportu všude. Smutný příběh Platiniho a Blattera

Vypadá to na smutné Vánoce. Aspoň co se týká dvou donedávna nejmocnějších mužů světového fotbalu. Pánové Blatter (prezident FIFA) a Platini (šéf UEFA) musejí s velkou pravděpodobností počítat s tím, že jejich funkcionářská kariéra v prosinci jednou a provždy skončí. Sladký život vrcholných funkcionářů je v prachu.

Asi to není náhoda. Velké sportovní  asociace v poslední době řeší velmi podobné problémy se společným jmenovatelem, kterým je korupce. Světová i kontinentální fotbalové federace, IAAF (světová atletická federace, kde se ke korupci přidala i obří dopinková aféra), ušetřen nebyl ani Mezinárodní olympijský výbor a mnohé další organizace. Marná sláva, sport se v posledních letech či desetiletích stal opravdu velkým byznysem. Miliardy létají sem a tam, jako by šlo o tisícové bankovky.

A pokušení utrhnout si něco z velkého balíku i pro sebe už přepralo mnohé. Přece stačí tak málo, jenom včas zvednout ruku při hlasování o příštích pořadatelích šampionátů či olympijských her. Představitelé stavebních gigantů, kteří stojí v pozadí hlavní části lobbingu,  dobře vědí, že pár desítek milionů rozdaných za drobný cvičební úkon se stonásobně vrátí. Vždyť je potřeba postavit stadiony, dálnice, letiště. Skvěle vydělat se dá i na šikovně přeprodaných televizních právech…A člověk je tak slabý, najmě, pokud je vysokým funkcionářem a zalíbilo se mu být obklopen luxusem..

Zatímco celoživotní bafuňář Sepp Blatter sbíral hříchy během několika dekád, bývalý skvělý fotbalista Michel Platini nasedl do luxusního kupé na konci minulého století. Právě na přelomu tisíciletí fungoval jako Blatterův poradce a platba ve výši dvou milionů švýcarských franků za údajné služby v této funkci láme Platinimu vaz. Jednak byla částka vyplacena až v roce 2011, navíc bez jakékoli smlouvy či zaknihování.  Z toho je těžké se vykroutit. Tudíž místo kandidatury na šéfa světového fotbalu, kvůli níž zapudil svého někdejšího chlebodárce Blattera, přijde nejspíše celoživotní zákaz práce ve fotbalových strukturách, jak navrhuje etická komise FIFA.

O tom, že má čiperný čiperný důchodce máslo na hlavě, se mluví opravdu dlouho. Ale z trůnu ho nedostaly ani evidentně zmanipulované volby takových pořadatelských zemí mistrovství světa jako JAR, Brazílie nebo Katar. Ono ani kolem Německa v roce 2006 nebylo vše v pořádku, o tom by mohl vyprávět právě vyšetřovaný Franz Beckenbauer, donedávna nedotknutelná ikona.

Ale zpět k Blatterovi. Pořád měl kolem sebe družinu svých věrných převážně z fotbalově rozvojových zemí, kteří svého guru za pár drobků ze stolu rádi podrželi ve funkci a odrazili ataky silných oponentů jako třeba USA nebo Anglie. Rozděl a panuj, platilo v kancelářích FIFA bez výjimky.

Až do doby, než se do věci vložila americká prokuratura a někteří „zmáčknutí“ jedinci za příslib mírnějšího trestu začali mluvit a potápět i ty nejvyšší. Nastoupeného trendu se dnes už drží i prokuratura švýcarská a nad duem Platini – Blatter se zavírá voda. Ale asi to bude ještě žbluňkat.