Miloslav Ransdorf

Miloslav Ransdorf Zdroj: ČTK

Ransdorf je propuštěn a tvrdí, že žádný učet v curyšské bance neměl a nic nevybíral

Švýcarská policie propustila europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa až dnes dopoledne. ČTK to řekla vedoucí jeho kanceláře Helena Suchá, která s ním telefonicky mluvila. Sdělil jí, že žádný účet v curyšské bance nikdy neměl a nemá a "o žádný výběr financí v této bance nešlo". Poté se autem ihned vydal do České republiky, kam by měl z Curychu dorazit pozdě večer nebo v noci. Po návratu hodlá veškeré informace o případu zveřejnit na svém facebooku.

Informaci o tom, že Ransdorfa propustili v pátek večer, zveřejnilo české ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Michaela Lagronová ČTK řekla, že informaci získalo od švýcarské strany přes české velvyslanectví. Český velvyslanec ve Švýcarsku ji dnes ujistil, že Ransdorf byl oficiálně opravdu propuštěn už v pátek. Pak ale zřejmě následovaly nějaké administrativní procedury. Také Suchá uvedla, že za zdržení mohly podle Ransdorfa určité úřední komplikace.

"Řekl mi, že ho propustili až teď. Okamžitě sedá do auta a jede domů.... Až se vrátí, veškeré podrobnosti uvede na svém facebooku, do té doby nebude s nikým komunikovat, už jen proto, že řídí," uvedla dopoledne Suchá.

Zatímco facebookový účet poslanec má a používá již delší dobu, někdo v pátek založil falešný twitterový profil na Ransdforovo jméno a zveřejňoval na něm prohlášení, která přebírala i některá média. Později jeho autor přiznal, že není pravý.

Na Ransdorfův návrat a vysvětlení čekají jeho straničtí kolegové. KSČM dnes vydala prohlášení, podle něhož nebude případ komentovat do doby, než europoslanec vše vysvětlí a strana bude znát i vyjádření orgánů činných v trestním řízení.

Švýcarská policie zadržela Ransdorfa společně se třemi Slováky kvůli údajnému pokusu o finanční podvod. Slovenské občany ještě na svobodu nepustila. Podle mluvčího slovenského ministerstva vnitra Ivana Netíka chtěla čtveřice vybrat z banky 350 milionů eur (9,45 miliardy Kč) s falešnými doklady. Slovenská média už dříve uvedla, že zadržení Slováci nepatří mezi veřejně známé osoby.