Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic

Imigranti "sáli antisemitismus s mateřským mlékem", varují němečtí židé

Němečtí židé se obávají stovek tisíc muslimských imigrantů přicházejících do země, kteří „sáli antisemitismus s mateřským mlékem“, informuje britský zpravodajský web Express. Současně s tím je i obava z „izraelizace“ Evropy, tedy vypuknutí útoků muslimských jednotlivců na židovské a evropské cíle.

Levi Salomon, mluvčí Jüdische Forum für Demokratie und gegen Antisemitismus (Židovské fórum pro demokracii a proti antisemitismu) , upozornil, že nenávist k židům a státu Izrael byla součástí základu programu strany Bass v Iráku i Sýrii. „Z toho důvodu je třeba předpokládat, že většina syrských uprchlíků sála antisemitismus s mateřským mlékem,“ řekl Salomon.

Předsedkyně JFDA Lala Susskindová uvedla: „Mezi Židy v Německu roste strach z rostoucího antisemitismu spojeného s příchodem uprchlíků. Mnoho uprchlíků ze Sýrie a Iráku vyrostlo ve společnosti, kde zničení státu Izrael bylo státní doktrínou.“ Také varovala před tím, že integrovat všechny uprchlíky do německé společnosti bude velice těžké. A dodala, že židé jsou přesvědčeni, že němečtí politici neberou dostatečně vážně obavy německých židů z rostoucího antisemitismu mezi uprchlíky.

Bernd Georg Thamm, odborník na terorismus, v souvislosti s uprchlickou krizí varoval před „izraelizací Evropy“. Tedy před nárůstem útoků muslimských jednotlivců na kostely, synagogy a kritiky islámu či samotné židy. Jeho varování je součástí analýzy pro potřeby Fóra o islámském džihádu, které spolufinancuje nejvýznamnější židovská organizace v Německu – Zentralrat der Juden in Deutschland.   

V Německu došlo v roce 2014 k více než tisíci útoků motivovaných antisemitismem, což je největší počet útoků za posledních pět roků, a značná část z nich byla provedena jednotlivci z muslimsko-uprchlického prostředí.