Zdroj: youtube.com

Islámský stát je 16. nejhorší státní útvar na světě, vypočítal ekonom

Jak se žije v Islámském státu? Podle propagandy islamistů skvěle, podle ojedinělých svědectví je to spíše peklo na zemi. Americký politolog a ekonom Quinn Mecham ohodnotil kvalitu státní správy Islámského státu podle obecně uznávaných parametrů a tvrdí, že na Zemi je ještě 15 horších států.

Islámský stát se chlubí tím, že zakládá a podporuje instituce státní správy, například školy, nemocnice, daňové úřady, policii nebo svoz odpadků. Jak tyto instituce fungují, ovšem nikdo přesně neví. Jak uvádí zpravodajský server Vice News, unikátní pohled do zákulisí umožnily účetní knihy úředníků Islámského státu, které se podařilo ukořistit v syrské provincii Dajr az-Zaur.

Účetní záznamy zachytily veškeré transakce v provincii mezi prosincem 2014 a koncem ledna 2015. Dokumenty ukázaly, že na rozdíl od běžných státních útvarů má Islámský stát velmi nízké daně. Finance na provoz státní správy, ale především vojska, jednoduše svým obyvatelům krade.

Za zmíněné dva měsíce činily příjmy IS v provincii, která je bohatá na ropu, více než osm milionů dolarů (asi 190 milionů korun). Ale 45 % z toho pocházelo z takzvaných “konfiskací”, jak je IS nazývá, což je mnohem více, než podíl ostatních příjmů, jako jsou daně, správní poplatky, obchod, prodej ropy apod.

“Když zmeškáte tři modlitby po sobě, váš obchod bude “konfiskován”, když vás chytnou se zakázaným zbožím, jako třeba cigaretami, přijdete o všechny peníze, které máte u sebe,” vysvětlil britský vědec Ajmán Tamímí, který účetní knihy zkoumal.  Většina konfiskací se pak uskutečňuje na hranicích, kde bojovníci IS odírají cestující o poplatek za bezpečný průjezd.

Na straně výdajů zcela dominují náklady na platy a výzbroj bojovníků IS – plných 63 % rozpočtu. Pro srovnání, podíl rozpočtu ministerstva obrany ČR na celkovém rozpočtu ČR činí asi 3,5 %. Dalších 10 % výdajů IS jde na provoz policie. Na vše ostatní – zdravotnictví, školství, sociální služby atd. - zbývá už jen čtvrtina rozpočtu, tedy asi 2 miliony dolarů.

Politolog a ekonom Quinn Mecham z americké Brigham Young University upozorňuje, že podobný poměr je typický pro tzv. “zkrachovalé státy”. Na základě Tamímího výzkumu a dalších informací změřil efektivitu vládních institucí podle pravidel používaných v mezinárodních institucích a dospěl k závěru, že Islámský stát je v této kategorii 16. nejhorším státem na světě.

“Za ním je ještě dalších 15 zemí, které normálně sedí v OSN, ale i tak se mu nevede moc dobře,” uvedl Mecham.

Dokumenty z Dajr az-Zaur také ukazují, že schopnost IS vydělávat na ilegálním obchodu s ropou je nižší, než se čekalo.  Původně se spekulovalo, , že IS je schopný z ropných polí v  Sýrii „vytěžit“ zisk až 4 miliony dolarů denně. Ovšem ve skutečnosti z ropného pole v Dajr az-Zaur, které je největším na území ovládaném IS, získává denně jen necelých 70 tisíc dolarů.

Z účetních knih ale také vyplývá, že IS zatím krach nehrozí. Co je pro něj nepříznivé, to je výhled. “Bude obtížné udržet takové výdaje a zároveň mít podporu obyvatel, které chtějí kontrolovat. Může se stát, že jim dojdou zdroje, které se dají zabavit,” dodává Mecham.