Neštěstí při pouti do Mekky

Neštěstí při pouti do Mekky Zdroj: Profimedia

Neštěstí při pouti do Mekky
Neštěstí při pouti do Mekky
Neštěstí při pouti do Mekky
Neštěstí při pouti do Mekky
5
Fotogalerie

Vražedná pouť do Mekky. Dav ušlapal přes sedm stovek lidí

Počet obětí tlačenice na muslimské pouti v saúdskoarabské Mekce stoupl na 717. Zraněných je přinejmenším 805. Poslední bilance hovořila o 453 mrtvých.

 Pouť dnes pokračuje třetím dnem symbolickým kamenováním satana a zahájením svátku oběti. Dnešní incident se stal podle saúdskoarabské televize v údolí Míná, kde je stanové městečko, v němž poutníci přespávají a kde se koná rituál kamenování. Od Mekky je vzdáleno asi pět kilometrů.

Tlačenice a následné ušlapání nastalo na ulici 204, která je jednou ze dvou hlavních tepen vedoucích ke stanovišti, odkud poutníci házejí kaménky na betonovou stélu. Na místo dorazila kolona sanitek a raněným pomáhají záchranáři, kteří ulici 204 uzavřeli a snaží se poutníky odklonit jinými trasami.

Letos se obřadů účastní dva miliony lidí. Z hlediska logistiky je nejkritičtější právě rituál kamenování, protože ke stélám, na něž se házejí kaménky, míří naráz ohromný dav. V roce 2006 na mostě Džamarat, z nějž se kaménky házejí, zahynulo v tlačenici přes 360 osob. V červenci 1990 zahynulo 1426 poutníků, kteří se pravděpodobně kvůli poruše ventilace udusili v přístupovém tunelu.

Saúdskoarabské úřady proto neustále rozšiřují areál kolem stél. V minulých letech tam byl vybudován několikastupňový ochoz, po němž může přejít během hodiny až 300.000 lidí. Ačkoli se díky stále přísnějším bezpečnostním opatřením minulá léta obešla bez vážnějších incidentů, letošní pouť šťastná není.