Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Policie navrhuje obžalovat Babišovu firmu, která skupovala Reflex s článkem o šéfovi ANO

Policie navrhla obžalovat 14 lidí a sedm firem v kauze manipulace se zakázkami České pošty. Uvedl to server HlídacíPes.org. Mezi obviněnými firmami podle dřívějších informací médií figuruje hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) a v jejímž vedení byl v minulosti i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Kauzu nyní posoudí žalobci, kteří rozhodnou o tom, zda ji pošlou k soudu. S firmou Agrotec se v minulosti dostal do konfliktu i Reflex, když zjistil, že zaměstnanci firmy na základě pokynů z vedení skupovali velké množství výtisků Reflexu. Ten se v daném vydání věnoval byznysu Andreje Babiše.

Případ se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce a například veřejnou podlimitní zakázkou, která se týkala autoprovozu. Mezi obviněnými fyzickými osobami podle informací médií figurují například zaměstnanci České pošty, stavebních společností a zaměstnanci Agrotecu. Obviněné osoby i firmy jsou podle dřívějších informací žalobců podezřelé například ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Policie kvůli kauze loni v dubnu zasahovala v centrále České pošty v pražské ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově. O den později si detektivové odnesli dokumentaci i ze sídla Agrotecu.

Holding Agrofert tehdy uvedl, že se zásah týkal loňské podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta zrušila. V souvislosti se stavebními zakázkami a zakázkami týkajícími se autoprovozu policie na poště zasahovala také na konci ledna.