Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Michal Růžička / Mafra / Profimedia.cz

Policie kvůli kauze České pošty zasahovala také v Babišově Agroteku

Policie kvůli kauze se zakázkami České pošty zasahovala v úterý i ve společnosti Agrotec v Hustopečích. Policie vyslýchá dva zaměstnance, sdělil dnes mateřský Agrofert. Vedení Agroteku si není vědomé žádného pochybení. Podle informací serveru Echo24 Agrotec dodával poště auta na stlačený zemní plyn a dva zaměstnanci Agroteku jsou již obviněni.

Agrotec patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše a do začátku dubna mu šéfoval předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Ministr Babiš je momentálně na dovolené v zahraničí.

Policie v úterý zasahovala opětovně v centrále České pošty v pražské ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově kvůli zakázkám týkajících se staveb a provozu aut. Celodenní zásah souvisel s kauzou údajných manipulací se zakázkami, v níž už byla pošta dříve obviněna.

Státní zástupce Zdeněk Matula v úterý uvedl, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rozšířil stíhání tří zástupců České pošty a dvou zástupců stavebních společností o zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obvinění údajně pracovali jako organizovaná skupina. ÚOOZ rovněž zahájil trestní stíhání zástupců pošty a dvou zástupců obchodních společností kvůli zakázce týkající se autoprovozu České pošty.

Autoprovozu se měl podle serveru Echo24 týkat právě zásah v Hustopečích, protože Agrotec České poště dodává od roku 2006 nákladní automobily Iveco s pohonem na CNG. Zakázka dosahovala 300 milionů korun.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky policie navštívila kanceláře hustopečského Agroteku a odnesla si dokumentaci.