Ladislav a John Pacovští před soudem

Ladislav a John Pacovští před soudem Zdroj: Profimedia.cz

Tragédie, u kterých bylo v Česku v posledních letech zastřeleno více lidí

Úterní masakr v Uherském Brodě nemá u nás kvůli počtu obětí obdoby. Zde je přehled vražedných střeleb v posledních 13 letech v České republice:

22. července 2003 - Ladislav a John Pacovští zastřelili v Litvínovicích na Českobudějovicku tři muže. Byli to manžel, syn a zeť ženy, jejíž sestra se přátelila s Pacovského bývalou manželkou. Podle některých svědků byl vražedný útok pomstou za to, že rodina ženě pomáhala. Soudy poslaly Ladislava Pacovského na 25 let a jeho syna Johna na 11 let do vězení.

22. listopadu 2004 - Pětadvacetiletý muž zastřelil v Tučapech na Táborsku po hádce svého otce, matku a o rok mladšího bratra. V roce 2006 byl odsouzen k doživotnímu vězení.

Březen 2006 - V rodinném domku v Křemži na Českokrumlovsku zastřelil pachatel svou manželku a jejího syna. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen k 19 letům vězení.

8. března 2009 - Jednačtyřicetiletý muž zastřelil při rodinné oslavě v Petřvaldu na Karvinsku čtyři lidi. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu muž obrátil zbraň proti sobě; v nemocnici zraněním podlehl.

22. září 2011 - Muž ve Svitavách několika ranami z krátké střelné nelegálně držené zbraně zastřelil svoji družku a její nezletilou dceru. Následně spáchal sebevraždu.

10. listopadu 2011 - V areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích zemřeli po střelbě tři muži včetně pachatele, bratra bývalého člena představenstva firmy a zbrojaře Pavla Musely Karla. Jedna žena byla lehce zraněna.

4. listopadu 2013 - Dva lidé zemřeli a jeden byl těžce zraněn při střelbě v Raškovicích na Frýdecko-Místecku. Oběťmi byla studentka a její dědeček, zraněna byla dívčina babička, motivem činu byla neopětovaná láska. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen učitel angličtiny Ondřej Dlouhý, loni v listopadu si vyslechl trest 27 let vězení.

24. února 2015 - Při střelbě v restauraci v Uherském Brodě zahynulo osm lidí. Po smrti je podle také pachatel útoku, který se po masakru zastřelil.