Rusko auta

Rusko auta Zdroj: Profimedia

Rusko nebude vydávat nové řidičáky transsexuálům, gamblerům či zlodějům

Ruští politici dál přitvrzují v boji proti sexuálním menšinám i dalším skupinám obyvatelstva. Mezi poslední návrhy patří zákaz vydávání nových řidičských průkazů těm, kteří trpí různými „duševními poruchami“. Mezi ty Rusové řadí například i transsexualitu. Informovala o tom britská stanice BBC.

Ruští politici mají za „duševní poruchy“ i něco, co by jinde ve světě vzbudilo oprávněné protesty. Řidičáky se příště nemají totiž vydávat ani těm, kteří vyznávají fetišismus, exhibicionismus, voyeurismus, gamblerství či byli odsouzeni kvůli krádežím (myslí se kleptomanie). Důvod? Podobné údajně duševní poruchy jsou příčiny častých dopravních nehod.

V Rusku byl už v roce 2013 přijat zákon, který na veřejných místech zakazuje „propagaci netradičních životních stylů“. Mezi ně je počínána také homosexualita.

Asociace ruských právníků, která dohlíží nad dodržováním lidských práv v zemi, označuje návrh nového dopravního zákona za diskriminační. Ovšem například Alexander Kotov, šéf Unie profesionálních řidičů s ním souhlasí: „Máme příliš mnoho úmrtí na silnicích, věřím proto, že zpřísnění zdravotních požadavků pro uchazeče k získání řidičského průkazu jsou zcela oprávněné.“ Nicméně i on dodal, že něco podobného by se nemělo týkat neprofesionálních řidičů.