Sympatie velvyslance Chálida al-Atraše prozradil jeho facebookový účet

Sympatie velvyslance Chálida al-Atraše prozradil jeho facebookový účet Zdroj: Archív

Nový palestinský velvyslanec v Česku otevřeně sympatizuje s teroristy

K palestinskému terorismu proti Izraeli se otevřeně hlásí i nový velvyslanec Palestiny v České republice Chálid al-Atraš. Mezi jeho oblíbence patří abú Júsuf, jeden z organizátorů vraždy izraelských sportovců na mnichovské olympiádě v roce 1972. O celém případu referujeme v aktuálním vydání Reflexu.

Prvního září sdělovací prostředky oznámily, že do Prahy nastoupí nový palestinský velvyslanec. Zaujme místo po předchůdci Džamálu Muhammadu Džamálovi, který začátkem roku zahynul při výbuchu semtexu, který Palestinci na ambasádě zřejmě dlouhé roky skladovali.

Nový velvyslanec Palestiny (přes veškeré spory o samotnou existenci palestinského státu) je tedy znám a jeho jméno v českém přepisu zní Chálid al-Atraš. Od roku 2010 působil jako velvyslanec v Sarajevu. Média zároveň přinesla zprávu, že pan al-Atraš již od prezidenta Zemana obdržel takzvaný agrément, formální souhlas hostitelské země s působením konkrétního diplomata ve funkci.

Na sociální síti Facebook najdeme na adrese facebook.com/khaled.alatrash.52 účet gentlemana, který zde vystupuje pod jménem Khaled Alatrash – což je anglická transkripce jména Chálid al-Atraš. Na uvedeném profilu se uvádí, že majitel tohoto účtu působí v Sarajevu, fotografie, jež zde nalezneme, jsou směsí nejrůznějších ideologických propalestinských obrázků a portrétů pana Chálida al-Atraše. Protože jeho fotku již zveřejnila česká média, je možné porovnat. Účet působí naprosto věrohodně, byl založen 18. ledna 2009 a lze předpokládat, že to skutečně je profil novopečeného velvyslance v České republice.

Facebook výslovně ukazuje stránky, jež se vám líbí, které takto vědomě označíte. A tak můžeme vidět, že se novému velvyslanci v České republice líbí nejen kontroverzní politici, ale i terorista, který byl spojen s masakrem izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově v roce 1972.

Obálka, Reflex 37/2014Obálka, Reflex 37/2014|ArchívO jakého člověka jde? To si přečtěte v článku Smrt sportovců: To se mi líbí, který vychází v dnešním tištěném Reflexu.