Česká armáda v Afghánistánu a Iráku

Česká armáda v Afghánistánu a Iráku Zdroj: Profimedia

Česká armáda škrtala a škrtala, teď ale zjistila, že nemá čím střílet…

Kam až může vést nemístné šetření, ukázal případ v české armádě. Politici tak dlouho škrtali v jejím rozpočtu, až se teď zjistilo, že vojáci nemají čím střílet. Vypadá to na první pohled zcela absurdně, ale na věc upozornil sám náčelník generálního štábu Petr Pavel. Kauzu objevil a popsal ve svém dnešním vydání deník Právo.

Podle něj seznámil minulý týden generál Pavel s problémem poslance branného výboru. Těm vysvětlil, že české armádě chybí munice za čtyři miliardy korun. „Jedná se nejen o munici na výcvik, ale především o tu, která chybí v zásobách,“ uvedl podle Práva generál na zasedání sněmovního výboru. Aby byla absurdita završena, chybí zejména munice do nových zbraní, které si armáda v poslední dekádě pořídila za mnoho miliard korun.

Dodal, že chybí také balistické vesty, přilby a bojové dávky potravin.

„Vzhledem k déletrvajícím finančním restrikcím nebyl spolu s pořízením zbraní zakoupen dostatek munice,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Kvůli tomu byla zrušena i některá cvičení.

Česká republika přitom ústy svých vysokých představitelů (prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka i ministr obrany Martin Stropnický) již několik měsíců slibuje spojencům v NATO, že už se ve financování armády „polepšíme“.

Mít ale vojsko bez munice, to je skutečně něco, co se jen tak nevidí. A co, kdyby byl válka? Čím budou vojáci střílet?