Dánsko - královská rodina

Dánsko - královská rodina Zdroj: wikipedia.org

Dánskem otřásá skandál: Bulvární novináři kradli údaje z kreditek královské rodiny i celebrit

V Dánsku, které je považováno za jednu z „nejspořádanějších“ zemí Evropy již několik týdnů otřásá obrovský mediální skandál, který je považován za vůbec největší v historii. Novináři z oblíbeného bulvárního časopisu Se og Hør (vycházel i ve švédské a norské mutaci) nezákonně špehovali pohyb na soukromých kreditních kartách, které patřily i členům královské rodiny, politikům a celebritám.

V pátek byl zatčen v této velké kauze už osmý člověk, většina z nich je přímo z redakce, další jsou z vydavatelství časopisu a z jedné společnosti, která spravovala kreditky.

Na případ upozornil v dubnu bývalý novinář časopisu Ken Rasmussen. Se og Hør v letech 2008 až 2012 platil za nelegálně získané informace o pohybu na kreditních kartách, které poskytoval za úplatu Peter Bo Henriksen ze skandinávské kreditní společnosti Nets. Novináři měli také informace z letiště a od některých zaměstnanců aerolinek. Ty jim „hlásily“, kam letěli někteří významní Dánové, letí. Na místě je pak nechali špehovat a fotit.

Nezákonný postup se dotkl například i členů královské rodiny, prince Joachima a princezny Marii, bývalého premiéra Larse Løkke Rasmussena (předsedou vlády byl v letech 2009 až 2011), herce Madse Mikkelsena či známého hudebníka Remeeho.

Se og Hør znamená v dánštině „vidět a slyšet“, ale v těchto případech už časopis překročil všechny myslitelné hranice. Snáší se proto na něj obrovská kritika i od jeho mnoha čtenářů a příznivců. Nahlížení do soukromých účtů či šmírování letenek je pro veřejnost naprosto nepředstavitelné a nepřijatelné.

Případ už téměř měsíc otřásá Dánskem a obviněných lidí, především novinářů, neustále přibývá.