Seismograf

Seismograf Zdroj: Profimedia.cz

Chebsko zasáhlo zemětřesení o síle 4,5 stupně

Chebsko dnes zasáhlo další zemětřesení, otřesy byly tentokrát pocitově silnější než minulou sobotu. První údaje Evropského a středomořského seismologického centra uvádějí až 4,5 stupně, což je nejsilnější otřes za posledních několik let.

"Bylo silnější než před týdnem a trvalo déle. Už to bylo natolik silné, že lidé vybíhali z domů. A opět bylo cítit, že vlna jde od jihu směrem na sever," řekl ČTK Rudolf Kovařík z Šindelové, která leží na sever od epicentra otřesů, které bývá na severu Chebska.

"Po obědě jsem cítila otřesy i u nás ve Stříbře. Řekla bych, že dost silné. Nevěřila jsem, ale pes ležel přikrčený na zemi a vyděšeně koukal, kam by se schoval. Zažila jsem ho dnes poprvé a řeknu vám, příjemné to nebylo," reagovala pí. Petra Potocká na našem Facebooku.

Hučení a následně silná rána byla cítit i slyšet na desítky kilometrů daleko, v Sokolově nebo Jindřichovicích. "Třásly se sklenice a i kocour vyběhl se zježenými chlupy," popisoval ČTK nebývalé intenzivní záchvěvy Kovařík.

První data udávají, že epicentrum bylo v hloubce asi deseti kilometrů.

Poslední silnější zemětřesný roj zasáhl Chebsko kromě minulého týdne loni v dubnu. Tehdy magnituda otřesů dosahovala okolo 2,5 stupně. Zemětřesení na Chebsku jsou ale častá a zem se zde chvěje, byť neznatelně, téměř pořád. Díky pozvolnému uvolňování energie ale jen málokdy otřesy dosáhnou čtyř stupňů.