Dánští studenti budou v Praze nosit pásky určující, zda mohou pít

Dánští studenti budou v Praze nosit pásky určující, zda mohou pít Zdroj: Profimedia.cz

Dánští studenti budou v Praze nosit pásky určující, zda mohou pít

Dánští studenti budou na prázdninách v Praze nosit na rukou pásky určující, zda mohou pít alkohol. Loni totiž žáci přepravovaní cestovními kancelářemi způsobili v české metropoli řadu výtržností, takže si je chce tuzemská policie letos pohlídat. Na chování studentů v metropoli budou dohlížet také policisté z Dánska. Hlavní část turistů má dorazit v neděli dopoledne, někteří ale mohou přijet už dnes. Dohromady jich hlavní město očekává šest tisíc.

Do Prahy loni Dány přilákaly slevy cestovek a levné pivo. Česká policie pak zaznamenala řadu incidentů, při nichž opilí mladí Dánové demolovali hotely a rvali se. Podle ambasády asi 30 Dánů skončilo v nemocnici a šest bylo zadrženo kvůli násilí proti dalším Dánům či policistům. Tomu by měly letos předejít například barevné pásky určující věk studentů. "Aby personál restaurace a baru věděl, kterému z turistů je už 18 let, a podle toho jim prodal, nebo neprodal alkohol," doplnil Hulan.

Zda si studenti pásky na rukou nechají, je jen na nich. Pokud si však student mladší 18 let pásku sundá, aby oklamal obsluhu baru, vystaví se tím podle policie postihu. Dánové mají podle informací ČTK zamluvených více než deset restaurací, barů a klubů zejména v centru Prahy. Jsou mezi nimi například Karlovy lázně nebo Duplex. Mladí turisté se chtějí veselit také ve vodním centru v Čestlicícíh. "Budeme provádět preventivní akce v určitých podnicích," dodal Hulan.

Pokud studenti budou zlobit, v rámci mezinárodní dohody si je převezmou severští policisté. Jsou mezi nimi například odborníci na komunikaci s davem. Dánští policisté podle něj letos českým kolegům vyhověli například v tom, že přijeli ve svých uniformách a budou se účastnit řešení problémů.

Dánští policisté podle Hulana přijeli do Česka uplatňovat své právo. "Pokud dánští turisté něco provedou, prioritně je převezeme na konkrétní místo, kde budou k dispozici dánští policisté, a oni již provedou opatření v souladu s jejich zákonem," dodal Hulan.