Fotbal

Fotbal Zdroj: Profimedia.cz

Mistrovství světa ve fotbale bude poprvé kolem Vánoc, v horkém Kataru

Že to nebyl nejlepší nápad dávat mistrovství světa ve fotbale do Kataru, víme dávno. V tomto případě zvítězily peníze nad zdravým selským rozumem. Navíc teď mezinárodní fotbalová federace FIFA oznámila, že hrát se poprvé v historii nebude po skončení sezóny, ale uprostřed ní. Tedy v době, kdy je u nás zima.

To samozřejmě bude vyžadovat přerušení některých významných fotbalových lig, protože například ta anglická se hraje i kolem vánočních a novoročních svátků. To v roce 2022 nepůjde, protože v kataru se má hrát někdy mezi 15. listopadem až 15. lednem. „Přes přání organizátorů se v Kataru nebude hrát v červnu či červenci,“ řekl tajemník FIFA Jerome Valcke pro Radio France. Důvod je ten, že v létě dosahují teploty v tomto arabském emirátu v Perském zálivu přes 40 stupňů Celsia. „V takových podmínkách hrát nemůžeme, bylo by to nebezpečné pro hráče i fanoušky,“ tvrdí Valcke.

Až doteď se mistrovství světa ve fotbale, po letní olympiádě největší a nejsledovanější sportovní události, nikdy nekonalo mimo měsíce květen, červen a červenec.