Bafomet

Bafomet Zdroj: Wikimedia

Američtí satanisté chtějí postavit sochu, kde by mohli lidi „rozjímat“. Úřady jsou proti

Absurdní spor se rozhořel ve Spojených státech poté, co církev Satanův chrám zveřejnila návrh na sochu Bafometa (zpodobění ďábla), kterou chtějí umístit u státní budovy v Oklahoma City. Místní úřady jim to nechtějí povolit, ale satanisté tvrdí, že jim něco podobného zaručuje ústava.

Problém je v tom, že nedávno byla odhalena na stejném místě socha, která znázorňuje 10 křesťanských božích přikázání. „Satanistické“ dílo má být vysoké 210 centimetrů a představuje postavu Bafometa s kozí hlavou, který sedí se zkříženými nohami na kamenné desce. Po jeho bocích stojí smějící se děti. Na soše by se měly objevit citáty básníků Lorda Byrona a Williama Blakea. Dnešní satanisté obecně považují tuto podobu Bafometa za zpodobnění ďábla.

„Socha byla navržena tak, aby odrážela pohledy satanistů v Oklahoma City a okolí. Bude sloužit jako maják, který volá po soucitu a empatii mezi všemi žijícími bytostmi. Má mít i funkční účel - lidé jakéhokoliv věku si budou moct sednout Satanovi na klín a hledat inspiraci nebo jen tak rozjímat,” řekla, prý zcela vážně, Lucien Greavesová, mluvčí církve Satanův chrám.

Tato organizace nabídla městu sochu minulý měsíc, poté co kongresman Mike Ritze spolu se skupinou konzervativních křesťanů umístili sochu deseti přikázání u vládní budovy v Oklahoma City. Místní zákonodárci ale o Bafometovi nechtějí ani slyšet. „Je velice pobuřující o tom vůbec mluvit,“ tvrdí a vyhlásili na umísťování nových soch na tomto místě moratorium.

Jenže Satanův chrám dokládá, že na vztyčení jejich sochy mají právo zaručené z ústavy. „Naše socha oslavuje neochvějný respekt pro ústavní hodnoty jako je svoboda náboženství a svoboda projevu,” vysvětluje Gravesová. „Satanismus byl základní složkou při vzniku konceptu americké svobody. Středověké lovy na čarodějnice nás naučily přijímat presumpci neviny a ctít světské zákony. Uznání nespravedlivých pronásledování pomohlo vytvarovat zákony, které nyní chrání svobodu vyznání skeptiků, kacířů a těch, kteří jsou nepochopeni. Vytvaroval hrdou kulturu snášenlivosti a svobody při hledání pravdy. Tato socha představuje historickou značku, která připomene všechny obětní beránky, opomíjené, démonizované menšiny a ty, kteří byli nespravedlivě vyvrženi ze společnosti,“ dodala Gravesová.