Lavrov

Lavrov Zdroj: Profimedia.cz

Lavrov přiznal, že desítky ruských diplomatů v USA podváděly

Rusko dnes poprvé přiznalo, že téměř padesát jeho diplomatů se v USA dopouštělo podvodů při čerpání dávek zdravotního a sociálního pojištění.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro televizi Rossija 24 přiznal, že "někteří ruští diplomaté" falšovali v USA údaje o svých příjmech. Za kázeňský přestupek budou v Rusku potrestáni, řekl ministr.

Manhattanský soud vznesl počátkem prosince obvinění proti 49 ruským diplomatům a jejich manželkám. Podle amerických žalobců se Rusové s využitím nepravdivých údajů zapojili do státního programu Medicaid, který je určen pro osoby s nižšími příjmy. Zatajovali své skutečné výdělky a lživě uváděli, že jejich děti mají americké občanství. Chtěli tak dosáhnout vyplácení příspěvků v těhotenství a porodného. Programu zdravotního zabezpečení měli způsobit škodu 1,5 milionu dolarů (přes 30 milionů korun).

"Jde o kázeňský přestupek," vysvětlil dnes Lavrov. "Poskytovali zkreslené údaje, aby získali neoprávněné výhody. Porušovali normy a pravidla země svého pobytu, na což diplomati nemají právo," uvedl.

Ministr zároveň kritizoval americkou diplomacii za způsob, jakým o skandálu informovala. "Američané by se měli zamyslet nad etikou," poznamenal. V Rusku podle něj zahraniční diplomaté včetně amerických poměrně často porušují místní zákony, ale Moskva takové případy nezneužívá k "informačním kampaním a vyvolávání vášní".

V době, kdy americká justice o skandálu informovala, pobývalo podle Lavrova ze 49 obviněných v USA jedenáct. K dnešnímu dni se už velká většina z nich vrátila do Ruska, zbylí diplomaté je brzy budou následovat.