Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Předsedou Sněmovny byl zvolen Jan Hamáček z ČSSD

Předsedou Sněmovny se dnes stal Jan Hamáček z ČSSD. V tajné volbě dostal 195 ze 198 hlasů, oznámil předseda volební komise její šéf Martin Kolovratník (ANO). Pětatřicetiletý Hamáček, který působil na konci minulého volebního období ve funkci místopředsedy komory, byl jediným kandidátem. Post předsedy přebírá po Miroslavě Němcové z ODS, která dolní komoru vedla v předchozím volebním období.

Na Hamáčkově volbě se dohodly strany vyjednávající o vládní koalici - ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Sociálnědemokratický kandidát ale dostal hlasy od poslanců i z dalších stran. Otevřeně mu vyjádřily podporu kluby TOP 09 a Starostů a ODS.

Hamáček v projevu poděkoval Němcové za práci v minulém volebním období a poslancům za důvěru. "Funkci přijímám s pokorou," uvedl. Ačkoli je sněmovní sál často svědkem ostré výměny názorů, Hamáček, jak řekl, by rád přispěl k toleranci a spolupráci. Sněmovna by měla být konstruktivní dílnou, v níž se budou přijímat zákony ku prospěchu občanů, podotkl. Chtěl by taky zlepšit vnímání Sněmovny ve společnosti a přispět k dobrému jménu České republiky v zahraničí.

"Jan Hamáček je výrazná konsenzuální osobnost a já pevně věřím, že teď politika Poslanecké sněmovny a její obraz navenek se výrazným způsobem zlepší už kvůli tomu, že předseda má takto silný mandát od všech stran zastoupených zde ve Sněmovně," řekl novinářům šéf klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Za dobrý signál pokládá Hamáčkovu volbu i šéf KSČM Vojtěch Filip.

Hamáček se zvolením stal třetím nejvyšším ústavním činitelem. Bude mít taky jeden ze sedmi klíčů od českých korunovačních klenotů. Němcová mu předá i různé sněmovní dokumenty, například pamětní knihu.

Jednání poslanců bude pokračovat od 14:15 stanovením počtu místopředsedů Sněmovny a jejich volbou.