Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: profimedia.cz

Předsedou sněmovny bude Jan Hamáček. ČSSD vybrala dobře

Autentický sociální demokrat umírněného střihu s velmi dobrými znalostmi situace v armádě a ve světě. Tak by se dal charakterizovat poslanec ČSSD Jan Hamáček, který se stane předsedou Poslanecké sněmovny. Z možností, které byly k dispozici, je to dobrý výběr.

Hamáček patří u sociálních demokratů k lidem, kteří se vyznačují klidem a schopností komunikovat i se zástupci jiných stran. Dokonce i s představiteli pravice. Podobných osobností není v ČSSD mnoho. Právě proto se Hamáček hodí na novou funkci, protože jednání sněmovny by neměl řídit někdo, kdo hledá jenom konfrontaci (Lubomír Zaorálek), nebo je zcela ovládán svým vůdcem a papouškuje jeho názory (Věra Jourová z hnutí ANO). Navíc může i dobře reprezentovat, protože má zkušenosti z mnoha kontaktů se zahraničními politiky a hovoří několika jazyky. Má i zkušenosti s řízením zákonodárného tělesa, protože byl v minulých letech jeho místopředsedou.

ČSSD vybrala daleko lépe, než když byl šéfem sněmovny traktorista Miloslav Vlček, který vedl sněmovnu v letech 2006 až 2010. O Vlčkově IQ totiž pochyboval v Poslanecké sněmovně úplně každý. Bohužel, kromě něj samotného.

Jan Hamáček tak může navázat na práci Miroslavy Němcové z ODS, která byla také člověkem, který byl při vedení sněmovny na svém místě. Možná budoucí vládní koalice tak udělala první překvapivě pozitivní krok. Ta pravá řež ale ještě jen přijde.