google earth

google earth Zdroj: Google Maps

Google odstraní z mapy San Francisca mrtvolu chlapce

Internetový servis Google Maps vymění jednu z fotografií ulice na své mapě , protože je na ní jasně vidět mrtvola čtrnáctiletého chlapce zastřeleného v Richmondu v Kalifornii v roce 2009.

Otec Kevina Barrera Jose si stěžoval na to, že se na mapě objevilo tělo jeho syna, které v tom okamžiku leželo nedaleko železniční trati a bylo obklopeno policisty. "Když vidím tu fotku, je to, jako kdyby se to stalo včera a vrací se mi mnoho vzpomínek" řekl Jose místní televizi.

Google slíbil, že obrázek vymění, i když je pro něj něčím novým vyměňovat online mapy tak rychle. S přihlédnutím k okolnostem ale udělali v tomto případě výjimku. Viceprezident Google Maps Brian McLendon řekl, že fotka bude odstraněna během osmi dní a že rodině sdělili, že na tom tvrdě pracují.

Čtenáři mezitím tuto událost pochopitelně komentují a soudí, že za osm dní si díky publicitě mapu prohlédnou miliony lidí na celém světě, což je nepochybně pravda. Google Maps neznepokojuje jenom severokorejský režim. Podrobné rozlišení, na kterém je ledacos vidět, znepokojuje i soukromé osoby. K čemu jsou vysoké zdi u rezidencí, když na mapě z družice hezky vidíte, kolik bazénků a limuzín má váš soused zbohatlík? Leda abyste mu tam nelezli, ale utajit už dnes nic stejně nelze.