google earth

google earth Zdroj: profimedia.cz

Google Earth pomáhá v Británii daňovým úředníkům. Daňový únik je vidět až z kosmu

Zaměstnanci britské daňové policie (HMRC - Her Majesty's Revenue and Customs) si osvojují novou technologii sledování občanů. Satelitní snímky prozrazují o životním stylu víc, než by daňový poplatník chtěl.

Díky snímkům Google Earth policisté mohou získat vyčerpávající informace o životě a reálné finanční situaci občanů – v jakém automobilu člověk jezdí, v jakém domě žije, a mnohé další skutečnosti. Google Earth se tak stal další metodou v boji britské Královské daňově-celní služby s občany a organizacemi, kteří skrývají své příjmy. V současné době činí daňový nedoplatek od daňových poplatníků 35 miliard liber.

V průběhu posledních 18 měsíců zřídila daňová policie desítky pracovních skupin, které sondují daňové příjmy a obchodní praktiky v oblastech jako jsou restaurace, taxislužba, kadeřnictví, autosalóny a dokonce i Avon Ladies.

Úřad utratil 50 milionů liber za superpočítač, který se nazývá Connect. Byl vytvořen před třemi lety a má už asi miliardu položek informací o daňových poplatnících, u kterých je podezření, že tam není něco v pořádku. Údaje zahrnují evidence plateb, úroky z bankovních účtů, informace o všech vlastněných nemovitostech, půjčky a pracovní historii.Google Earth pomáhá hledat stopy. To, co se týká životního styl, třeba jaký automobil stojí před vaším domem, jaký je stav rekonstrukcí a oprav a zda to odpovídá tomu, co je uvedeno v daňových formulářích.

Daňoví úředníci si mohou dost zjistit i z toho, čím se lidé chlubí na facebooku - exotická dovolená, luxusní auto. Další věci prozradí služba Google Street View.

Je to marné, Velký bratr prostě poplatníka vidí a nepustí.