Olympijská pochodeň

Olympijská pochodeň Zdroj: YouTube.com

Historický okamžik: olympijská pochodeň byla poprvé na procházce ve vesmíru

Před olympiádou v Pekingu v roce 2008 vynesli Číňané olympijskou pochodeň na nejvyšší horu světa Mount Everest. Včera se poprvé dostala do volného prostoru ve vesmíru, kam si ji vzali ruští kosmonauti.

Oleg Kotov a Sergej Rjazanský se tak zapsali do historie, když mávali pochodní 420 kilometrů nad planetou Zemí. Na mezinárodní vesmírnou stanici ISS dopravila společně s posádkou pochodeň raketa Sojuz ve čtvrtek. Včera odpoledne se s ní Rusové „prošli“ i mimo stanici. Televizní záběry to byly skutečně mimořádné a Rusům se v tomto případě podařilo něco, co se jen tak opakovat nebude. Přitom ve vesmíru už olympijská pochodeň byla v roce 1996 a opět v roce 2000. Ale ne mimo vesmírnou loď.

Olympijský oheň jako takový byl poprvé zapálen na olympiádě v Amsterdamu v roce 1928. Pochodeň se pak objevila premiérově na hrách v Berlíně o osm let později. Pochodeň se dostává od té doby na velmi zajímavá místa, byla minulý měsíc například na Severním pólu. V roce 1994 v norském Lillehammeru s ní skokan na lyžích skončil z můstku. Organizátoři vždy vymýšlí zajímavé scény, jak při zahájení olympiády pochodeň použít. Uvidíme, co vymyslí Rusové při startu zimní olympiády v únoru příštího roku v Soči.