Aegis

Aegis Zdroj: Reuters

"Český" protiraketový radar budou mít Rumuni. Nejsou tak naivní a zbabělí jako Češi

Na jihu Rumunska byly zahájeny práce, jejichž cílem je rozmístění protiraketového komplexu evropské protiraketové obrany, kterou budují USA a NATO. Jde taky o pověstný „radar“, který měl být u nás.

Na bývalé letecké základně Deveselu bude do roku 2015 rozmístěn americký víceúčelový raketový komplex Aegis vybavený antiraketami Standard 3. Je zaměřen na balistické rakety středního a menšího doletu. Rusko považuje rozmístění prvků americké protiraketové obrany v Evropě, tedy i v Rumunsku a Polsku, za nepřijatelné. Ohrožuje to prý jeho jaderné strategické síly. Ruský vojenský expert Michail Chodarjonok tvrdí: „Rozmístění protiraketových komplexů v bezprostřední blízkosti pozičních oblastí strategických raketových vojsk a oblastí, kde hlídkují naše strategické podhladinové křižníky, může značně oslabit zasazení vstřícného nebo odvetného úderu pravděpodobnému nepříteli. A postoj Ruska je proto jednoznačný: může nás to značně poškodit.

Politolog Ivan Konovalov zase argumentuje: „Je to spojeno s přáním USA vytvořit jakousi železnou oponu kolem země, která by ji ochránila před možným raketovým útokem zvenčí. Proto jsou odhodláni udělat cokoli, aby toho dosáhli. A když jde o nějaké záruky toho (tím spíš, že Rusko je silnou jadernou mocností), že systém PRO nebude zaměřen proti Rusku, pak je Američané samozřejmě poskytnout nechtějí. Podkopalo by to totiž jejich koncepci budování protiraketové železné opony kolem Spojených států.“

Tyto ruské argumenty zazněly i v době, kdy se část obrany – radar – měl stavět u nás. Rusům a levicové opozici se povedlo vytvořit u nás protiamerické nálady a podpora veřejnosti pro radar byla asi tak třetinová. Prezident Obama nakonec, přes podepsanou smlouvu, radar u nás vzdal. Z dlouhodobého hlediska to byla pro Česko politická chyba. Když se člověk podívá na prapodivnou směsici iniciativ, které pod hesly, která připomínala články Rudého práva z doby normalizace, bylo to celkem jasné. Šlo o směs komunistické a levicové nenávisti vůči USA.

Zase nový Mnichov

S velkou pravděpodobností, jak je tomu u východních mocností pravděpodobné, za tím můžeme očekávat vliv tajných služeb. Část sehrála i naivita romantických bojovníků za mír. Takoví zcela jistě upřímně to myslící aktivisté před druhou světovou válkou protestovali proti vyzbrojování armád, které mohly čelit Hitlerovi. Touha po míru byla tak zaslepená, že vedla ke druhé světové válce. Další takoví naivkové demonstrovali proti americkým raketám v 70. a 80. letech. Pod americkým deštníkem se jim dobře žilo, ale místo aby protestovali proti sovětským zbraním, protestovali proti americkým. Bylo to zcela pošahané, ale vypadalo to pokrokově. Že Rusko hájí svou nepřijatelnou strategii „blízkého zahraničí“, to jim bylo jedno. Dokonce dokázali jednu anténu a pár desítek lidí z obsluhy vybudované na základě předchozí smlouvy srovnávat se sovětskou okupací, kdy v noci do země vtrhlo sto tisíc vojáků a odvleklo vedení země do Ruska.

Češi oplakávají Mnichov 1938, ale mají velký talent si zadělat na příští Mnichov. Jenže hledejte si pak spojence, až bude zle. Kdyby na to ale došlo a v naší zemi se zase roztahoval někdo, kdo sem nepatří, zřejmě by se uskutečnil obvyklý scénář. Ti, co organizovali džusíčkové a bujónové hladovky proti radaru, budou v teple sedět jako levicoví učitelé na nějaké západní univerzitě. Tam budou samozřejmě proklínat Američany a Západ. Jako vždycky.