Lukašenko

Lukašenko Zdroj: Profimedia.cz

Vaše země nevzkvétá. Dejte nám svojí půdu, vyzval Rusy Lukašenko

Absolutním hitem v Kaliningradu (česky také Královci) se stalo prohlášení běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, kterým vyzval Rusko, aby předalo jeho zemi půdu v Kaliningradské oblasti. Píše o tom polský deník Gazeta Wyborcza.

„Zorali bychom tam každý hektar, každou píď země a proměnili tamní kraj v prosperující zemi,“ řekl běloruský vůdce během pět a půl hodiny trvající tiskové konference v Minsku. Dále poznamenal, že mu nejde o nějaký okamžitý zábor půdy, ale „pokud by nám to bylo umožněno, ujali bychom se toho ochotně“.

Lukašenko dále řekl, že o této záležitosti již, během rusko-běloruského vojenského cvičení, hovořil s ruským prezidentem. „Putin tam přiletěl vrtulníkem z Kaliningradské oblasti a viděl jak je tamní zemědělská půda opuštěná a zpustlá. Přitom to v dobách Sovětského svazu byla prosperující země,“ poznamenal Lukašenko. Podle jeho slov s ním Putin souhlasil.

Běloruský prezident dále nabídl, že by v Kaliningradu jeho země vybudovala kapacity na zpracování mléka. Výrobky by pak mohli vyvážet do EU, konkrétně do Litvy.  

Skoro půlmilionový Kaliningrad (česky Královec, německy Königsberg) je hlavní město Kaliningradské oblasti, exklávy, která je součástí Ruské federace. Z českého hledisky je zajímavé, že byl ve 13. století založen a nazván na počest krále Přemysla Otakara II. Později byl metropolí Východního Pruska. Kaliningradská oblast dnes sousedí pouze s Polskem a Litvou. Běloruské hranice jsou ale vzdálené jen několik desítek kilometrů, zatímco vlastní Rusko stovky.

Značka „běloruské potraviny“ má dodnes v Rusku dobrý zvuk. I proto většině občanů Kaliningradu připadá běloruský návrh jako dobrý nápad. Alespoň takové ohlasy přinesl portál kaliningrad.ru. Neexistence zemědělství v oblasti totiž neúnosně zvyšuje cenu potravin a nutí značnou část z necelého milionu obyvatel oblasti jezdit na pravidelné nákupy do Polska, případně do Litvy.