47. ročník

47. ročník Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Reflex chystá frontální útok na Karlovy Vary

Zítra večer slavnostně začíná Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Už tradičně Reflex vydává dvacetistránkový speciál s festivalovými tipy a tématy, letos se ale poprvé stane přímou součástí dění na přehlídce. Co chystáme?


Letos bude karlovarská kolonáda zase o něco živější. Kus - konkrétně PROSTOR V LÁZNÍCH III. - totiž zabral Reflex, který vám coby hlavní mediální partner 47. ročníku filmového festivalu zpestří všech 9 dní. I kdybyste měli v Reflextoru (kavárně Reflexu) jen nabrat dech mezi projekcemi, stavte se. Budeme tam pro vás.

 

Kde nás najdete:

 

Co pro vás chystáme:

Doktor Rath a naše další múzy

Takhle poeticky se může jmenovat jen výstava Reflexu. Autory děl instalovaných v prostoru Reflextoru je trio Marek Douša - Jan Ignác Říha - Štěpán Mareš, které je osobně představí na vernisáži 30. 6. v 19 hodin. A možná přijde i živý jukebox.

 

Šibík, Tesař a váš hledáček

Budete na festivalu fotit? Nechte si tentokrát poradit od profíků. Jan Šibík s vámi (a foťákem) vyrazí do ulic 1. a 4.7., expert na iPhonovou tvorbu, Tomáš Tesař, 2. a 6.7. Nejlepší snímky uveřejníme.

 

Reflexobavení

Punkový koncert, dýdžejové, ba dokonce i flamenková tanečnice: Reflextor je otevřený všemu a všem. A taky Od soumraku do úsvitu, jak připomíná název festivalového videomagazínu Luďka "Rodrigueze" Staňka.


Čermákovy koupele

V Anglii o páté pijí čaj, v Reflextoru se každý festivalový den až do pátku 6. července debatuje (a pije nejen čaj). Témata? To, co jste viděli v kině a vrtá vám hlavou:

 
30.6. Malí kriminálníci (k filmům Vendeta a Král čuňat)

Thriller Vendeta natočil Čech, animovaný film Král čuňat Korejec. Přesto mají jedno společné: děti v nich ubližují dětem. Právě na toto téma bude Reflex diskutovat v první ze série festivalových besed volně navazujících na filmový program. Reportérka Reflexu Adéla Knapová přivede do Reflextoru nejen odborníky, ale i aktéry z řad nezletilých, aby se zamysleli, proč se násilí mezi dětmi daří čím dál víc, ale napříkald i zda je vůbec šikana a násilí u nezletilých nenormální.


 
1.7. Řecko z první ruky (k filmu Chlapec pojídající ptačí zob)
Aktuální téma evropské krize proniklo už i do hlavní festivalové soutěže, vážně se jim zabývá například řecký film Chlapec pojídající ptačí zob. O důvod víc, abychom se mu věnovali hlouběji a pokud možno s těmi, jichž se týká. V druhé besedě Reflexu se tak o zkušenosti podělí Řekové, kteří museli opustit rodnou zemi a šli pracovat do Česka. Co se dá vlastně dělat, když člověka krize zmáčkne a začne ho tlačit ke dnu? A také proč se nás krize v Řecku týká, i když to nechceme vidět?

 
2.7. Estebák Mádl a politická realita (k filmu Konfident)
Herec Jiří Mádl patří ke šťastné generaci, která už si s komunismem nestihla zadat, přesto o něm mluví častěji než jeho vrstevníci. Jak se aktér antilevicové kampaně Přemluv bábu vypořádal s rolí v těžkém estébáckém dramatu Konfident? Co ví o době, kdy na sebe donášeli kolegové, přátelé i manželé? A jak estebácké praktiky ovlivnily život konkrétních lidí? Nejen na téma filmu Konfident promítaného v rámci sekce České filmy 2011-2012 promluví Miloš Čermák s Jiřím Mádlem a také s mužem, který leccos z viděného zažil.


3.7. Jan Šibík: Revoluce arabské (i jiné)
Jen málokdo ví o překotných změnách v arabském světě tolik jako fotoreportér Jan Šibík. Než sbalíte kufry na dovolenou, přijďte si poslechnout, co říká on a hlavně jeho fotky.


4.7. JXD: Reality show, psychiatr a já (k filmu Reality Show a Polski Film)
Formát reality show už dávno nepatří jen do škatulky obskurní zábava. Jak dokazují filmy karlovarské přehlídky (Reality Show, Polski film), stále více zajímá i seriózní tvůrce. A své o něm může vyprávět i Jiří X. Doležal, reportér Reflexu a "notorický aktér a divák" reality show. Se známým psychiatrem, doktorem Tomášem Rektorem, bude hledat odpovědi na otázku: Jsou účastníci reality show blázni, anebo jsou blázni ti, kteří reality show sledují?
 

5.7. Český film: chudý příbuzný nebo jen věčný nespokojenec? (k sekci České filmy)
Jeden den čteme zprávy, jak vejdělkovské komedie válcují žebříčky návštěvnosti, druhý den slyšíme, že si na sebe české filmy nikdy nevydělají. Kde je pravda? Uživí se alespoň takzvané divácké filmy, a nebo se neuživí vůbec nic, co vzniklo u nás? Jak český filmař shání peníze? A co když je nesežene? O zkušenosti se podělí producent LidicAdam Dvořák, Tomáš Krejčí, režisér stamilionové 3D fantasy Poslední z Aporveru, Pavel Strnad, jehož stáj naposledy slavila úspěch s Aloisem Nebelem a David Ondříček, filmař, jehož na podzim čeká premiéra ambiciózního dobového dramatu Ve stínu (a snad nebude v době naší besedy rodit).

6.7. Virální videa (k filmu Smrt na balkáně)

 

V Reflextor se mění i web reflexu

Nejedete do Varů nebo tam nebudete celou dobu? Celý Reflex.cz se po dobu konání festivalu změní ve speciál Reflextor, který vám bude přinášet novinky z dění na MFF v Karlových Varech.

 

Budete zde moci sledovat například videoblog z Varů Ludka Staňka. Podívejte se na upoutávku k jeho pořadu:
 


Naleznete zde řadu zpráv, rozhovorů, videí nebo také živý přenos z besedy s JXD. Zítra začínáme!