Takto jsem vyfotila vězeňským fotoaparátem JIŘÍHO KAJÍNKA. Bylo to v úvodu našeho prvního osobního setkání v životě.

Takto jsem vyfotila vězeňským fotoaparátem JIŘÍHO KAJÍNKA. Bylo to v úvodu našeho prvního osobního setkání v životě. Zdroj: Pavlína Wolfová

Jiří Kajínek znovu vstupuje do soudního ringu

Po posledním zamítnutí obnovy Kajínkova procesu z letošního března podává nejznámější český vězeň prostřednictvím svého advokáta stížnost k Ústavnímu soudu.

 

„Stěžovateli se nedostalo spravedlivého procesu garantovaného mu Listinou základních práv a svobod,“ napsal mimo jiné obhájce Tomáš Zejda v ústavní stížnosti s tím, že původní řízení proti Jiřímu Kajínkovi bylo v rozporu s trestním řádem.

 

Stížnost, kterou Kajínkova přítelkyně včera doručila, staví na argumentu, že policie na místě trestného činu, za nějž byl Kajínek odsouzen, neodebrala otisky prstů. Státní zástupce obstál v březnu u soudu s tvrzením, že policie na místě usoudila, že otisků prstů není třeba, a tak faktem, že je neodebrala, nijak nepochybila. Proto byla obnova procesu znovu zamítnuta.

 

Jiří Kajínek je tedy znovu ve hře. Před několika týdny o něm byla řeč v souvislosti s údajně chystaným útěkem z věznice Karviná, kde trávil předchozích několik let a odkud byl za přísných bezpečnostních opatření v srpnu eskortován zpátky do Mírova. Informaci o tom, že by chtěl Kajínek z Karviné utéct, se tenkrát podivil i sám ředitel věznice s tím, že o tom nic neví a že se domnívá, že jde spíše o udání některého žárlivého Kajínkova spoluvězně.

 

Jiřího Kajínka zveřejněné spekulace o jeho plánech na útěk popudily: „Důrazně se ohrazuji proti nehoráznému nařčení,“ napsal nám v dopise z Mírova. „Neplánoval jsem žádný útěk a nebyl jsem v kontaktu s žádným komplicem, jak se uvádělo v novinách. Je to lež, naprostý nesmysl!“ uvádí.

 

Krajský soud v Plzni uložil v roce 1998 Jiřímu Kajínkovi za dvojnásobnou nájemnou vraždu, při níž byli v plzeňských borských serpentinách zastřeleni podnikatel Štefan Janda a jeho bodyguard Julián Pokoš, doživotní trest. Velmi známým se stal v říjnu 2000, kdy zřejmě jako první vězeň v historii unikl z věznice v Mírově, nicméně byl za účasti kamer dopaden. Po letech v Karviné si svůj trest znovu odpykává právě v pevnosti Mírov.