Peter Pellegrini ve svém štábu (6.4.2024)

Peter Pellegrini ve svém štábu (6.4.2024) Zdroj: ČTK / AP / Denes Erdos

Peter Pellegrini vyhrál volby na Slovensku, gratuloval mu i premiér Fico (7.4.2024)
Poražený slovenských prezidentských voleb 2024 Ivan Korčok (7.4.2024)
Peter Pellegrini vyhrál volby na Slovensku, gratuloval mu i premiér Fico (7.4.2024)
Peter Pellegrini vyhrál volby na Slovensku, gratuloval mu i premiér Fico (7.4.2024)
Peter Pellegrini vyhrál volby na Slovensku, gratuloval mu i premiér Fico (7.4.2024)
14
Fotogalerie

Novým slovenským prezidentem bude Peter Pellegrini, porazil Ivana Korčoka

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini, který je spojencem premiéra Roberta Fica, zvítězil v rozhodujícím druhém kole slovenských prezidentských voleb. Získal přes 53 procent hlasů (asi 1,4 milionu), jeho soupeř, kariérní diplomat Ivan Korčok, podporovaný opozicí, téměř 47 procent (asi 1,23 milionu). Vítězství nazval Pellegrini satisfakci za vše, co jej během kampaně potkalo.

„Národ rozhodl, koho chce mít za prezidenta,“ řekl krátce po oznámení vítězství Peter Pellegrini. Své zvolení vnímá jako upevnění vlády premiéra Roberta Fica a vládní koalice. Vláda se nemusí obávat, že z Prezidentského paláce vznikne centrum, které vládě bude škodit, prohlásil příští šéf státu, který před novináře předstoupil ve společnosti premiéra Fica a bývalého prezidenta Ivana Gašparoviče.

„Budu chránit a bránit zájmy Slovenské republiky. Budu prezidentem, který bude podporovat vládu ve snaze zlepšovat život lidí na Slovensku. Udělám vše pro to, aby Slovensko vždy zůstalo na straně míru a nestanulo na straně války, ať se to někomu líbí anebo nelíbí, ať mě za to kritizuje, kdo chce," řekl ve zjevné narážce na rezervovaný postoj vládní koalice k podpoře Ukrajiny, která se už déle než dva roky brání agresi Ruska.

Pellegrini přislíbil, že bude prezidentem všech občanů, bez ohledu na to, zda jej volili, anebo nikoliv. „Vždy budu na straně Slovenské republiky a její zájmy budou pro mne na prvním místě," zdůraznil.

Nový slovenský prezident se ujme funkce v polovině června, kdy skončí pětiletý mandát současné prezidentce Zuzaně Čaputové. Ta se o znovuzvolení neucházela.

Korčok: Toto vám nezapomenu

Kariérní diplomat Ivan Korčok přiznal porážku a předsedovi vládní strany Hlas-sociální demokracie Pellegrinimu blahopřál k vítězství. Současně ho ale kritizoval, že měl netransparentní kampaň, a silně se vymezil vůči svým kritikům, kteří ho označovali za kandidáta války.

„Jsem upřímně zklamán, rozčarován. Nejsem zlomen. Výsledek je třeba přijmout a respektuji ho," řekl Korčok. Prezidentské volby na Slovensku podle něj ukázaly, že je lze vyhrát i s netransparentní kampaní a také šířením nenávisti. Dodal, že o vítězi rozhodla vysoká volební účast a strach.

Pellegrini v kampani obhajoval rozhodnutí nynější vlády premiéra Roberta Fica zastavit ze státních zásob vojenskou pomoc Ukrajině bránící se vojenské invazi Ruska. Jeho tábor v kampani označoval Korčoka za „kandidáta války" či rovnou za válečného štváče. „Toto vám nezapomenu," řekl Korčok, když přiznal svou volební porážku.

Šedesátiletý Korčok, kterého jako občanského kandidáta podporovaly ve volbě prezidenta opoziční strany, je zastáncem liberální demokracie i Ukrajiny a kritikem některých rozhodnutí Ficova kabinetu.

Korčoka do jeho volebního štábu v centru Bratislavy přišlo podpořit mnoho hostů. Mezi nimi nechyběli například bývalý slovenský prezident Andrej Kiska, expremiér Mikuláš Dzurinda, herec a bývalý politik Milan Kňažko či někdejší diplomatka a herečka Magda Vášáryová.

Pellegrinimu k vítězství v sobotním rozhodujícím kole voleb blahopřála slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, stehně jako český prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala i předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš .