Slovensko dnes volí prezidenta

Slovensko dnes volí prezidenta Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Petr Sokol: Korčok, nebo Pelegrini – Šest důvodů, proč dnes sledovat slovenské prezidentské volby

Občané dnes od 7 hodin ráno hlasují v druhém kole prezidentské volby. Souboj o nástupce Zuzany Čaputové, která odmítla funkci obhajovat, slibuje velmi napínavou volební noc, která odstartuje s uzavřením volebních místností ve 22 hodin. 

Zde je šest hlavních důvodů, proč dnes trochu ponocovat a počkat si na výsledek voleb, který by mohl být znám už někdy kolem půlnoci. Souboj mezi Ivanem Korčokem a Peterem Pellegrinim mohou při tom rozhodnout i jen jednotky tisíc hlasů. Sčítání bude dramatické i proto, že nejprve se sečtou venkovské bašty vládního kandidáta Petera Pellegriniho a až na konci Bratislava, která zase výsledek nakloní směrem k Ivanu Korčokovi. Zda mu to umožní dotáhnout úvodní náskok Pellegrinoho, bude ovšem jasné až v noci.

Pokračování 2 / 7

1. Nejtěsnější volby v historii

Korčok versus Pellegrini. Bude to těsné.Korčok versus Pellegrini. Bude to těsné. | ČTK

Slováci dnes vyberou hlavu státu v přímých prezidentských volbách už pošesté, a vše naznačuje, že tentokrát půjde o historicky nejvyrovnanější souboj. Zatím vždy byl rozdíl v druhém kole minimálně 10 procent. S dosud nejtěsnějším náskokem vyhrál Ivan Gašparovič nad Ivetou Radičovou v roce 2009, a to v poměru 55,5 % ku 44,5 %.

Pro dnešek ovšem průzkumy věští v zásadě „mrtvý závod“, který mohou rozhodnout, byť i jen desetiny procent. Dobře to ilustruje výsledek renomované agentury IPSOS, která předpověděla výsledek 50,1 ku 49,9 ve prospěch Ivana Korčoka. Společnost NMS Marker Research Slovakia, jejíž průzkum se nejlépe „trefil“ před prvním kole, předvídá výraznější vítězství Ivana Korčoka, a to v poměru 51,7 % ku 48,3 %. Median zase favorizuje Petera Pellegriniho s 51,1 procenty hlasů.

Pokračování 3 / 7

2. Střet dvou světů

Poslední duel Korčok vs. Pellegrini před 2. kolem voleb na SlovenskuPoslední duel Korčok vs. Pellegrini před 2. kolem voleb na Slovensku|Profimedia.cz

Těsný výsledek do značné míry vyplývá z toho, že se souboj o šestého slovenského prezidenta (pátého přímo voleného) stal střetem dvou vyhraněných politických světů, které na sebe opět naráží. V tom se slovenská politika hodně podoba té české, i když příkop mezi oběma voličskými tábory je ve slovenské společnosti ještě hlubší než u nás. Voličská koalice občanského kandidáta a dlouholetého diplomata Ivana Korčoka se ostatně hodně podobá české pětikoalici, protože v ní najdeme umírněné konzervativce, liberály i progresivní obdobu našich pirátů. Korčok je silnější ve městech, ale v prvním kole vyhrál i na tradičně silně katolickém venkově na Oravě či Spiši. Předsedu parlamentu Petera Pellegriniho podporují pro druhé kolo všechny tři strany vládní koalice Roberta Fica, takže ho volí levicově populistický a nacionalistický sektor. Ten ještě loni v září porazil dnešní opozici v poměru 49 % ku 43 %, ale nyní si nemůže být jistý, že obsadí i nejvyšší funkci ve státě, protože se jeho hlasy v prvním kole „rozpadly“ mezi Petera Pellegriniho (37 %) a silně nacionalistického kandidáta Štefana Harabina (11,7 %).

Pokračování 4 / 7

3. Moskevský žolík

Štefan HarabinŠtefan Harabin | ČTK / Holubová Dorota

Právě tento bývalý mečiarovský ministr spravedlnosti a šéf nejvyššího soudu, který plánoval svou první prezidentskou cestu v případě zvolení do Moskvy a který mluví o NATO jako o zločinecké organizaci, bude se svými voliči klíčovým faktorem pro druhé kolo. Pokud jeho voliči ve druhém kole ve velké většině přijdou, přiblíží Grasalkovičův palác, kde sídlí slovenští prezidenti, velmi silně Peteru Pellegrinimu. I proto se předseda parlamentu a lídr levicové strany Hlas před druhým kolem všemožně snažil svou rétoriku přizpůsobit Harabinovi a jeho voličům. Po vzoru prezidentské kampaně svého českého podporovatele Andreje Babiše například odmítl kladně odpovědět na otázku, zda by v souladu s pravidly NATO podpořil vyslání slovenských vojáků na obranu Polska, kdyby tato země byla hypoteticky napadena Ruskem.

Pokračování 5 / 7

4. Vlaky z Prahy 

Několik desítek lidí stálo dnes ráno frontu u volebních místností ve slovenské vesnici Kúty nedaleko hranic s Českem,Několik desítek lidí stálo dnes ráno frontu u volebních místností ve slovenské vesnici Kúty nedaleko hranic s Českem,|ČTK / Šálek Václav

Jeho sok pro druhé kolo Ivan Korčok už vyčerpal téměř kompletně potenciál opozice v první části volebního souboje a bude mít dnes trochu problém získat nové voliče v druhém kole. Před ním ho podpořili jen dva neúspěšní kandidáti z prvního kola konzervativec Patrik Dubovský (0,71 %) a enfant terrible slovenské politiky a expremiér Igor Matovič (2,18 %).  Do karet mu naopak hraje, že Slováci a Slovenky s jedinou výjimkou ve všech dosavadních prezidentských volbách hlasovali proti vládnímu kandidátovi a zvolili prezidentem téměř vždy favorita opozice.

Korčokovi mohou také pomoci hlasy zahraničních Slováků. Ti totiž na rozdíl od parlamentních voleb tentokrát nemohou hlasovat korespondenčně a musí osobně přijet odevzdat hlas na Slovensko. Čím více jich přijede, tím větší šanci bude mít Ivan Korčok. Doložit to lze faktem, že v loňských parlamentních volbách hlasovalo 79 % procent zahraničních Slováků pro dnešní opoziční strany, které občanského kandidáta nyní podporují. Rozhodujícím faktorem proto dnes může být i to, jak plné budou vlaky a autobusy z Prahy a dalších českých měst, kde studují a pracují desetitisíce slovenských občanů. Slovenská letiště ale už teď hlásí nadějná čísla pro Ivana Korčoka: počet příletů na ně v tomto týdnu totiž stoupl o 70 % pasažérů. 

Pokračování 6 / 7

5. Maďaři mezi mlýnskými kameny

Orbán a Fico u Zemana.Orbán a Fico u Zemana. | Blesk:Rusinova Maria

Dalším rozdílovým faktorem dnešních hodně vyrovnaných voleb může být také to, jak bude hlasovat zhruba desetiprocentní maďarská menšina. Slovenští Maďaři tradičně hlasovali pro liberálně-konzervativní a nenacionalistické prezidentské kandidáty, protože měli špatné zkušenosti s Mečiarovým i Ficovým levicovým nacionalismem. V poslední době se ale nálada u části z nich změnila pod vlivem politiky Viktora Orbána, který je dnes spojencem ficovského politického tábora, s nímž ho spojuje třeba postoj k válce na Ukrajině. Maďarský kandidát Krisztián Forró, který dostal v prvním kole 2,9 %, je příznivcem maďarského premiéra, a proto on i většina největší maďarské menšinové strany na Slovensku před druhým kolem podpořila Pellegriniho. Už v prvním kole ale značná část příslušníků menšiny nehlasovala podle těchto doporučení a dala hlas Ivanu Korčokovi. I na jižním Slovensku je proto dnešní výsledek stále otevřený. 

Pokračování 7 / 7

6. Matovičova divoká show

Igor MatovičIgor Matovič|ČTK / Šálek Václav

Vypjatá kampaň před druhým kolem se vyznačovala nejenom tvrdými duely obou kandidátů či strašením, že Korčok zatáhne Slovensko do války, ale závěrečnou pozornost si v ní opět ukradl excentrický expremiér Igor Matovič. Jak už dříve slíbil, zveřejnil těsně před startem volebního moratoria údajné informace o soukromí Petera Pellegriniho. Šlo zejména o vilu v Bratislavě, kterou má využívat se svým údajným partnerem, poslancem strany Hlas Peterem Náhlíkem. Ten ovšem jako politik nemovitost neuvedl v majetkovém přiznání. Matovič ale míří tímto „odhalením“ i zveřejněním fotky obou mužů na dovolené ve Veroně nejen na možné nejasné majetkové poměry předsedy parlamentu, ale hlavně na možnou Pellegrinoho sexuální orientaci. Tyto dohody samozřejmě mohou vládního kandidáta oslabit u nacionalistických voličů Štefana Harabina, kteří mají k sexuálním menšinám často kritický postoj. I tato dost neomalená a osobní kampaň Igora Matoviče proto může těsný výsledek dnešních voleb ovlivnit.