Papež František

Papež František Zdroj: Reuters

Papež František (9.3.2024)
Papež František (9.3.2024)
Papež František (9.3.2024)
Papež František (28.2.2024)
Papež při silvestrovské pobožnosti vyzval k vděčnosti a naději (31. 12. 2023)
7
Fotogalerie

Papež František: Ukrajina by měla mít odvahu k vyvěšení bílé vlajky a jednání

Ukrajina by měla mít odvahu k vyvěšení bílé vlajky a jednání o ukončení války s Ruskem. Řekl to podle dnešní zprávy agentury Reuters papež František v rozhovoru, který má švýcarská televize RSI odvysílat 20. března. Papež naznačil, že konflikt se pro Ukrajinu nevyvíjí dobře a hovořil v té souvislosti o porážce.

Papež byl v rozhovoru tázán na svůj postoj v debatě mezi těmi, kteří říkají, že by se Ukrajina měla vzdát, protože není schopna vypudit ruské síly, a těmi, kteří tvrdí, že by to legitimizovalo počínání silnějšího. Tazatel v rozhovoru použil termín "bílá vlajka".

"To je jedna interpretace, to je pravda," řekl František podle přepisu rozhovoru a jeho částečného záznamu, které má Reuters k dispozici. "Ale domnívám se, že nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi a má odvahu k bílé vlajce a jedná," řekl papež a dodal, že jednání by se měla konat s pomocí světových mocností. Na dotaz, zda je připraven jednání zprostředkovat, odpověděl: "Jsem tu."

"Slovo jednat je odvážné slovo. Když vidíte, že jste poražen, že věci se nevyvíjí dobře, musíte mít odvahu k jednání," řekl František.

Podle Reuters je to patrně poprvé, co papež použil pojmy jako "bílá vlajka" nebo "poražen" v debatě o válce na Ukrajině, ačkoli už v minulosti hovořil o potřebě jednání.

František rozhovor poskytl už minulý měsíc a Reuters ho dostal k dispozici dnes.

V pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po jednání s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským řekl, že Turecko je ochotné uspořádat mírový summit za účasti Ruska. Zelenskyj řekl, že nejdříve je nutné vypracovat mírový plán a až pak začít jednání s Moskvou. Zdůraznil přitom, že se nehodlá vzdát jakéhokoli území.

Zelenskyj má vlastní mírový plán, který předpokládá odchod ruských vojáků z celé Ukrajiny a obnovu jejích státních hranic. Kreml mírová jednání za podmínek požadovaných Kyjevem vylučuje.