Ruský prezident Vladimir Putin opět vyhrožoval Západu jaderným konfliktem

Ruský prezident Vladimir Putin opět vyhrožoval Západu jaderným konfliktem Zdroj: ČTK / AP / Gavriil Grigorov

Karel Steigerwald: Vojska Západu na Ukrajině? Nejvyšší čas, aby tam už byla

Rozbíhá se aféra, v níž ruský špion vypátral mezi německými generály to, co všichni dávno víme: že Západ se snaží pomáhat přepadené Ukrajině jak je schopen a že přitvrzuje tak, jak Rusové přitvrzují v přepadení Ukrajiny. Je to denně v novinách.

Rusové jsou v kampaních kouzelníci: udělali z toho trapného objevu rozvědky světovou událost, v níž Ruská federace smí mít vojska na Ukrajině, dokonce vojska válečná, která tam už dva roky vraždí a ničí, co mohou. Zatímco demokratická vojska Západu Ukrajině svému spojenci, pomáhat nesmí, natož na její území vojensky vstupovat, ruská vojska se na Ukrajině mohou chovat jako Wehrmacht kdysi. Putin rozkazuje, jako by mu Ukrajina patřila.

Když bude takto pokračovat a ještě šermovat i jadernými zbraněmi, dočká se vojsk Západu nejen na Ukrajině, ale i v Rusku. Nemůže být tak naivní, aby si myslel, že Západ vzdá svou demokracii a svobodu a nechá se rozpustit v neobratných přepadech Ruské armády. Co může dělat Rusko Ukrajině, do může Ukrajina a její spojenci dělat Rusku. Tuto rovnici snad Putin chápe. Nebo jako Hitler věří, že přemůže nejmocnější sílu světa, kterou je svoboda? Ale všimněte si, jak ruská kampaň frčí.

Kdekdo na světě už diskutuje o zločinu, který páchá Západ tím, že pomáhá Ukrajině. Ve stínu této diskuze mizí, kdo je agresor a kdo se brání. Je nejvyšší čas, aby vojska Západu na Ukrajině už byla. Mohla by pak odejít společně s Ruskou armádou, která na Ukrajině už je. To by konečně bylo (po potrestání válečných zločinů, kam spadá i přepadení jiného státu) mírové řešení.