Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pexels

Manželství pro všechny je zbytečná kulturní válka. Průzkum odhalil, že vadí jen cca 9 % Čechů

Legislativa, která by umožnila stejnopohlavním párům uzavírat manželství a která již několik let víří veřejnou a politickou debatu, postoupila v Poslanecké sněmovně do druhého čtení. Jedná se opravdu o tak polarizující téma, jak tvrdí někteří zákonodárci? Podívejte se na průzkum, který odhalil zajímavá čísla.

Výzkum realizovaný agenturami Nielson a Publicis Groupe ukázal, že se drtivá většina Čechů shodne – schválení zákona jejich život nijak neovlivní, nebo jej dokonce změní k lepšímu. V průzkumu reprezentativním pro celou českou populaci to uvedlo 91 % lidí, a to včetně voličů ANO, ODS, ale i SPD. Více než polovina národa (53 %) se domnívá, že by měli politici téma vyřešit co nejrychleji.

Celých 65 % všech voličů tvrdí, že ať bude jejich strana hlasovat jakkoliv, jejich voličské preference to nezmění (a to i v případě politických stran, které v této debatě zastávají odmítavý názor). Naopak, pokud by hnutí ANO manželství pro všechny nepodpořilo, odešlo by jim zhruba 10 % voličů. Vládní ODS by pak v podobném případě hrozila ztráta dokonce 19 % voličů.

Co říkají na téma "manželství pro všechny" voliči jednotlivých stran?

 Určitě ano, k lepšímuSpíše ano, k lepšímuNic se u mě nezměníSpíše ano, k horšímuUrčitě ano, k horšímu
ANO3,4 %4,4 %82,7 %5,4 %4,1 %
SPOLU4,1 %8,3 %80,2 %5,2 %2,1 %
Piráti a Starostové13,4 %8,3 %78,4 %0,0 %0,0 %
SPD0,8 %3,3 %75,0 %4,2 %16,7 %

Dotazování* na popud společnosti Publicis Groupe připravila výzkumná agentura Nielsen. „Věřím, že rovné příležitosti a stejná práva pro všechny bez rozdílu jsou jedněmi z pilířů zdravé a prosperující společnosti. K tomu, aby tyhle pilíře zůstaly stát, musíme ale čas od času všichni přispět a postavit se za to, co věříme, že je správné,“ vysvětluje motivaci za realizací průzkumu Tomáš Varga, generální ředitel Publicis Groupe. „Stejně hodnoty dlouhodobě prosazujeme i v rámci skupiny Publicis – i proto jsme se rozhodli otevřeně podpořit manželství pro všechny. Jsem hrdý, že výsledky průzkumu ukázaly, že podobné přesvědčení sdílí i zbytek národa,“ uzavírá.