Havárie ruského letounu Iljušin (24.1.2024)

Havárie ruského letounu Iljušin (24.1.2024) Zdroj: Telegram

Havárie ruského letounu Iljušin (24.1.2024)
Havárie ruského letounu Iljušin (24.1.2024)
2
Fotogalerie

V Belgorodské oblasti se zřítil ruský vojenský letoun. Na palubě byli ukrajinští zajatci

V ruské Belgorodské oblasti, která se nachází u hranic s Ukrajinou, havaroval vojenský letoun Il-76. Oznámilo to podle agentur ruské ministerstvo obrany, které dále uvedlo, že na palubě bylo mimo jiné 65 ukrajinských válečných zajatců. Podle telegramového kanálu 112 lidé na palubě zahynuli. Ruský poslanec Andrej Kartapolov ve Státní dumě, dolní komoře parlamentu, řekl, že letoun Il-76 sestřelily tři rakety Patriot nebo Iris-T, píše web Meduza s odkazem na dalšího politika Jevgenije Popova. Kyjev se zatím oficiálně nevyjádřil.

"Dne 24. ledna letošního roku přibližně v 11:00 moskevského času (9:00 SEČ) havaroval při pravidelném letu v Belgorodské oblasti letoun Il-76. Na palubě se nacházelo 65 válečných zajatců z ukrajinských ozbrojených sil, převážených do Belgorodské oblasti k výměně," uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS. V letounu bylo podle něj také šest členů posádky a tři členové doprovodu.

Příčina pádu letadla se podle ruského ministerstva obrany vyšetřuje, na místo letecké katastrofy zamířila vojenská komise.

Podle Kartapolovova tvrzení letěl za tímto strojem ještě další letoun Il-76 s osmi desítkami válečných zajatců na palubě. Ten se otočil, uvedl poslanec. Kartapalov podle agentury Reuters nesdělil zdroje pro své tvrzení. Systémy Patriot a Iris-T dodali Ukrajině její západní spojenci, kteří zemi napadenou Ruskem vojensky podporují.

Server Ukrajinska pravda v první verzi zprávy o neštěstí napsal, že jeho zdroje v ukrajinských ozbrojených silách potvrdily informaci o pádu letadla se slovy, že to "byla jejich práce". Později svůj text upravil a v jeho závěru píše, že tuto informaci odstranil, protože jiný zdroj ji nepotvrdil. Podle zdroje v generálním štábu letoun přepravoval protiletecké střely S-300, píše Ukrajinska pravda.

Kyjev se zatím oficiálně nevyjádřil. Ministerstvo obrany nemůže potvrdit, že letoun zasáhly ukrajinské obranné síly, protože "informace se stále upřesňují", napsala ukrajinská veřejnoprávní stanice Suspilne na svém webu.

Belgorodská oblast, která sousedí se severní Ukrajinou, čelí podobně jako další příhraniční ruské regiony ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině. Ta se brání ruské vojenské agresi už téměř dva roky.

Server Meduza dříve informoval s odvoláním na zdroje kanálu 112 o pádu vojenského letadla v Koročanském okrese. Regionální gubernátor Vjačeslav Gladkov na platformě Telegram informoval o blíže neupřesněné nehodě v Koročanském okrese, kvůli které změnil pracovní rozvrh.