Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024)

Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024) Zdroj: Zbyněk Pecák

Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024)
Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024)
Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024)
Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024)
Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024)
11
Fotogalerie

Cítím se být nevinný, řekl Cimický. Je obžalován ze čtyř znásilnění a pětatřiceti sexuálních vydírání

U Obvodního soudu pro Prahu 8 dnes začalo první jednání v kauze kdysi slavného a populárního psychiatra Jana Cimického. Ten byl v soudní síni osobně přítomen se svým právním zástupcem. Během doby, kdy státní zástupkyně četla podrobnou obžalobu, v níž popisovala činy, kterých se měl na svých pacientkách dopouštět, se díval do stolu a jen občas jakoby nevěřícně kroutil hlavou. Poté prohlásil, že se cítí být nevinný.

“Padesát dva let jsem se snažil poctivě vykonávat své povolání,” řekl soudu.

Vždy se prý snažil, aby byl jeho vztah s pacienty založen na důvěře. Následně přečetl své vyjádření. V něm mimo jiné pronesl: “Musím zcela odmítnout, že bych se kdy dopustil znásilnění, nebo nějakého sexuálního násilí, nebo vůbec násilí.”

Cimický pak využil svého práva a odmítl dnes odpovídat na otázky s tím, že je zodpoví jindy. Také požádal, aby se odpolední jednání, kdy budou vypovídat znalci, vedlo v jeho nepřítomnosti.

Obzvlášť ztranitelné oběti

Všechny oběti v této kauze mají statut zvlášť zranitelných obětí. Soudce Petr Novák zdůraznil, že pokud někdo zveřejní jejich údaje, bude sankcionován. Také je pravděpodobné, že některé části procesu budou probíhat s vyloučením veřejnosti.

Většina obětí požaduje finanční náhradu za nemajetkovou újmu, jak sdělili u soudu jejich právní zmocněnci.

Skutků, kvůli nimž stanul před soudem, se měl Cimický dopouštět v průběhu čtyřiceti let. Přestože se o jeho nevhodném chování prý celou dobu vědělo, první veřejné obvinění padlo až v roce 2021, kdy byl navržen na prezidentské vyznamenání. Tehdy zveřejnila jako první své obvinění zpěvačka a herečka Jana Fabiánová (rozhovor s ní přinášíme v aktuálním vydání). Po ní se začaly přidávat se svými obviněními další ženy, jež měl psychiatr sexuálně napadnout, nebo se na nich dopustit sexualizovaného násilí.

Mnohé z činů už jsou promlčeny, mimo jiné i tři znásilnění. Žaloba, jíž Cimický čelí, se nakonec týká čtyř případů znásilnění a pětatřiceti vydírání a napadení se sexuálním podtextem.

Soud měl původně začít už v listopadu loňského roku, ale Jan Cimický skončil v nemocnici po předávkování léky. Poté onemocněl soudce.

Jednání je zatím naplánováno do konce února.