Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Karel Schwarzenberg při rozhovoru pro Blesk.
Pieta v Letech u Písku: Karel Schwarzenberg (14.5.2023)
První svatba Therese a Karla v tyrolském Seefeldu. (1967)
Pieta v Letech u Písku: Mioš Vystrčil, Karel Schwarzenberg a Petr Pavel (14.5.2023)
Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v Lánech (17.8.2022)
39
Fotogalerie

Zemřel Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničí, předseda TOP 09 a kandidát na prezidenta

Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. O úmrtí jedné z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky na X informoval jeho politický souputník Miroslav Kalousek. Několik posledních dní byl Schwarzenberg hospitalizován ve Vídni.

Karel Schwarzenberg, celým jménem Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von Schwarzenberg, se narodil 10. prosince 1937 v pražském Bubenči. Díky šlechtickému původu strávil dětství na zámku Orlík a Čimelice. V Čimelicích navštěvoval národní školu. Po komunistickém převratu v roce 1948  byla Schwarzenbergova rodina nucena emigrovat do Vídně, kde v roce 1952 úspěšně dokončil gymnázium. Ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. Studia musel přerušit, protože předčasně zemřel jeho adoptivní otec a on musel začít hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku. Karel Schwarzenberg sám sebe občas označoval za hostinského nebo lesníka.

Karel Schwarzenberg byl synem Karla VI., knížete ze Schwarzenbergu, a jeho manželky Antonie, princezny z Füstenbergu. Jeho šlechtické tituly (v zemích, kde nebylo jejich užívání zrušeno) jsou kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a lankrabě klettgavský. Je potomkem mladší orlické větve rodu Schwarzenbergů. Po smrti svého strýce se též stal představitelem starší hlubocko-krumlovské větve. 

Politická kariéra

Během exilu v Rakousku se stále zajímal o dění ve své vlasti. Po roce 1968 během normalizace podporoval československý disent. Ve svém rodinném sídle v Bavorsku společně s historikem Vilémem Prečanem založili Československé dokumentační středisko pro nezávislou literaturu. Tehdy se také začal přátelit s Václavem Havlem, který ho po pádu komunistického režimu v roce 1990 jmenoval do funkce kancléře prezidenta republiky. Tu zastával až do Havlovy abdikace roku 1992. V té době během války mezi Arménií a Ázerbajdžánem také vedl první delegaci OBSE do Náhorního Karabachu. 

Až do roku 2002 se výrazně politicky neangažoval. Věnoval se rodinnému podniku, tedy lesnictví a údržbě svěřených památek. Stále ale působil v řadě nadací, spolků a komisí.

V roce 2002 neúspěšně kandidoval do senátu za obvod Strakonice, ale o dva roky později byl v obvodu Prahy 6 zvolen senátorem. V lednu 2007 se stal ministrem zahraničích věcí za Stranu zelených ve druhé vládě Mirka Topolánka (ODS). Během tohoto funkčního období podepsal smlouvy s americkou ministryní zahraničních věcí Condoleezzou Riceovou o umístění americké radarové základny do Brd. 

Karel Schwarzenberg se v roce 2009 rozešel se Stranou zelených, do které nikdy nevstoupil, ale byl za ni nominován do vlády. Společně s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09 a stává se jejím předsedou. Od roku 2010 opět zastává funkci ministra zahraničních věcí, tentokrát ve vládě Petra Nečase (ODS), a to až do července 2013. 

V září 2011 Schwarzenberg kandidoval na prezidenta České republiky s podporou TOP 09. V historicky první přímé volbě v roce 2013 skončil po prvním kole o 41 700 hlasů za Milošem Zemanem. Oba dva postoupili do druhého kola, kde neuspěl.

V čele TOP 09 byl až do roku 2015, kdy se kvůli zdravotním problémům rozhodl na funkci nekandidovat. Zůstal ale čestným předsedou strany. Kariéru poslance ukončil roku 2021, mandát zastával od roku 2010.

Rodinný život 

Manželkou Karla Schwarzenberga byla Therese Schwarzenbergová, která pochází z rakouského rodu Hardeků. Seznámili se roku 1957 na banketu pořádaném pro svobodné aristokraty ve Vídni a vzali se o deset let později. V manželství se jim narodily tři děti: Jan Nepomuk, Anna Karolína a Karel Filip. Později se ukázalo, že otcem Karla Filipa není Karel Schwarzenberg, ale rakouský politik a průmyslník Thomas Prinzhorn, a pár se kvůli této aféře roku 1988 rozvedl. I přesto k sobě opět našli cestu a roku 2008 se na zámku Obermurau opět vzali.