Video placeholde
Prezident Petr Pavel předal medaili Za zásluhy krasobruslařské legendě Evě Graham, rozené Romanové
Horolezec Radek Jaroš přebírá medaili Za zásluhy od prezidenta Petra Pavla
Předávání státních vyznamenání: Petr Pavel (28.10.2023)
Předávání státních vyznamenání: Petr Pavel a Eva Pavlová (28.10.2023)
11
Fotogalerie

Petr Pithart, Jiří Bartoška nebo Karel Schwarzenberg. Prezident ocenil 62 osobností

Prezident Petr Pavel dnes při svém premiérovém předávání státních vyznamenání ocenil 62 osobností. Je to o 16 vyznamenání méně, než loni udělil Pavlův předchůdce Miloš Zeman, který ale oceněním 78 mužů a žen vybočil ze svého obvyklého počtu zhruba 40 vyznamenaných. Rekord drží Václav Havel, který v roce 1998 u příležitosti 80 let vzniku Československa udělil řády a medaile téměř 90 osobnostem.

Řád Bíleho lva

Právníkům, politikům a vojákům dnes udělil prezident Petr Pavel nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva. Obdrželi ho bývalý předseda vlády a Senátu a právník Petr Pithart, donedávna předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Poslední jmenovaný si vyznamenání nemohl ve Vladislavském sále Pražského hradu převzít osobně kvůli pobytu v nemocnici, zastoupil ho syn Jan.

Pavel vyznamenal také in memoriam Karla Mareše, prvního velitele 311. československé bombardovací perutě RAF, který byl později perzekvován komunistickým režimem. Vyznamenáni byli také in memoriam československý voják a sokolský cvičitel František Pecháček, jenž byl členem odbojového hnutí Obec sokolská a popravený v koncentračním táboře Mauthausen, a slovenský politik a diplomat Milan Rastislav Štefánik. Pavel letos předával státní vyznamenání poprvé.

Pithart, Rychetský a Schwarzenberg byli vyznamenáni za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky. Signatář Charty 77 Pithart byl předsedou i místopředsedou federálního kabinetu, několikrát byl též ve vedení horní parlamentní komory. Čestný předseda TOP 09 Schwarzenberg byl šéfem diplomacie, místopředsedou vlády, poslancem i senátorem.

Rychetský byl kromě dvacetiletého předsedání Ústavnímu soudu také vicepremiérem, ministrem spravedlnosti či senátorem. Rychetského původně měl v úmyslu vyznamenat také exprezident Miloš Zeman, řád mu ale nakonec neudělil kvůli verdiktu Ústavního soudu o zrušení některých částí volebního zákona.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, Pavel udělil katolickému knězi a filozofovi Tomáši Halíkovi či Zdeně Mašínové, sestře členů odbojové skupiny bratří Mašínů, které se v souladu se svými dřívějšími vyjádřeními rozhodl nevyznamenat. Řád TGM první třídy obdrželi také zpěvačka Marta Kubišová, in memoriam filozof Jan Sokol, spisovatel a bývalý politik Milan Uhde a lidskoprávní a politická aktivistka a signatářka Charty 77 Jarmila Stibicová.

Řád TGM druhé třídy obdrželi socioložka, bioložka a environmentalistka Hana Librová, občanský aktivista a dřívější vysokoškolský pedagog a politik Jan Šolc a zakladatel a dlouhodobý ředitel neziskové organizace Naděje Ilja Hradecký.

Medaile za zásluhy

Prezident Petr Pavel dnes medailí Za zásluhy vyznamenal herce Jiřího Bartošku, Viktora Preisse a Petra Kostku, operní pěvkyni Magdalenu Koženou, dokumentaristku Olgu Sommerovou nebo hudebníka Vladimíra Mišíka, který v minulosti odmítl přijmout vyznamenání od Pavlova předchůdce Miloše Zemana. Oceněni byli také sportovci, například bývalá československá krasobruslařka Eva Graham, rozená Romanová, nebo horolezec Radek Jaroš. Medailí Pavel vyznamenal také například nedávno zemřelého diplomata Martina Povejšila, dále několik lékařů či vědců. Prezident udělil 39 medailí Za zásluhy.

Z kulturní a umělecké oblasti byli vyznamenáni dále například básník, prozaik a herec Miloň Čepelka, romská zpěvačka Ida Kelarová, ilustrátor a mimo jiné autor komiksu Čtyřlístek Jaroslav Němeček, autor knih pro děti a ilustrátor Petr Sís nebo in memoriam malířka a sochařka Květa Pacovská. Medaili prezident udělil také architektovi Miroslavu Masákovi, jenž byl též poradcem prezidenta Václava Havla, klavíristovi Ivanu Klánskému, prozaičce a scenáristce Evě Kantůrkové, zoologovi a publicistovi Miloslavu Nevrlému, malíři a sochaři Františku Mertlovi, jenž používá umělecké jméno Franta, a ředitelce Nadace Charty 77 Boženě Jirků.

Ze sportovců Pavel vyznamenal bývalou krasobruslařku Graham, čtyřnásobnou mistryni světa a dvojnásobnou evropskou šampionku, horolezce Jaroše, jenž jako první Čech vystoupil na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku a vystoupil na nejvyšší vrcholy všech kontinentů. Oceněn byl také mistr světa i Evropy, motocyklový závodník Květoslav Mašita, sprinter Josef Neček, který se účastnil veteránských závodů až do 94 let, a československá horolezkyně a humanitární pracovnice Dina Štěrbová, která zdolala dvě osmitisícovky.

Medailí Za zásluhy hlava státu vyznamenala také dlouholetého náměstka ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), signatáře Charty 77 Jaroslava Jíru nebo geochemika a ekologa Bedřicha Moldana, bývalého ministra životního prostředí.

Ocenění dostal také Vladimír Beneš, lékař se specializací na neurochirurgii a bývalý přednosta Neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kardiolog a dlouholetý přednosta Kliniky kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny Vladimír Staněk, specialista na onkologii a onkologickou genetiku Marek Svoboda, lékařka a vědkyně věnující se onemocnění cystická fibróza Věra Vávrová nebo imunoložka Helena Tlaskalová-Hogenová.

Vyznamenáni dále byli lesnický a krajinný ekolog Josef Fanta, astronom a astrofyzik Jiří Grygar, vědkyně a zakladatelka a členka správní rady Nadace Experientia Hana Dvořáková nebo emeritní rektor Technické univerzity Liberec David Lukáš.

Pavel dále vyznamenal in memoriam Josefa Jařaba, amerikanistu, literárního historika a teoretika, překladatele a senátora, a legionáře Josefa Peška. Za zásluhy o stát v hospodářské oblasti obdržel medaili Miroslav Kopřiva, který se podílel na výstavbě vodní elektrárny Dlouhé stráně a založil inženýrskou společnost Energotis. Ocenění dostali také sbormistr a ředitel Kühnova dětského sboru Jiří Chvála a odbornice v oblasti předškolní výchovy a pedagogiky Eva Opravilová.