Video placeholde

Na propalestinském protestu v USA byl zabit téměř sedmdesátiletý Žid. Konfrontoval demonstranty

Policie v americkém státě Kalifornie v noci na dnešek oznámila úmrtí 69letého židovského muže, který byl hospitalizován po incidentu při paralelních protestech na podporu Izraele a Palestinců. Paul Kessler se podle výpovědí svědků dostal do "fyzické konfrontace", spadl na zem a udeřil se do hlavy, uvedl úřad šerifa v okrese Ventura. Informovala o tom agentura AP.

Co přesně se při demonstracích ve městě Thousand Okas nedaleko Los Angeles stalo, není jasné, a policie ihned nezadržela žádného podezřelého. Soudní lékař nicméně smrt seniora označil za zabití a vyšetřovatelé nevylučují možnost zločinu z nenávisti. Policie v prohlášení nespecifikovala, zda byl Kessler ve sporu s jedním či více demonstranty, ani která strana střet vyvolala. "Během konfrontace Kessler spadl dozadu a udeřil se hlavou do země. Kessler byl přepraven do nemocnice v oblasti, 6. listopadu 2023 svým zraněním podlehl," uvedl úřad šerifa. Podle informací agentury AP policie na místě vyslechla podezřelé.

Rabín Noah Farkas, který vede židovskou organizaci Jewish Federation of Greater Los Angeles, přišel s tvrzením, že Kesslera někdo udeřil do hlavy megafonem. Řekl však, že on ani představitelé jeho spolku na místě nebyli. Jiný místní rabín Michael Barclay pak vyzval veřejnost, aby nevyvozovala ukvapené závěry. "Právě jsem telefonoval se šéfem policie. Mají rozporuplné informace o tom, co se stalo," napsal na sociální síti X. Veřejnost by podle něj stejně jako policie měla být opatrná a "nedopustit, aby se z toho stala jiskra, která spustí peklo".

Podobně jako dalšími západními zeměmi i Spojenými státy hýbe říjnový útok palestinského radikálního hnutí Hamás a následné vojenské akce Izraele proti Pásmu Gazy, které zasahují statisíce civilních obyvatel. Napříč USA se konají protesty a úřady či občanská sdružení varují před dramatickým vzestupem projevů antisemitismu, jakož i před nárůstem islamofobie. Úřady ve státě Illinois minulý měsíc obvinily z nenávistných zločinů muže, který podle policie ubodal šestiletého muslimského chlapce a zranil jeho matku kvůli jejich vyznání v reakci na dění na Blízkém východě.