V Bruselu došlo ke střelbě. (16. 10. 2023)

V Bruselu došlo ke střelbě. (16. 10. 2023) Zdroj: Reuters

Fotbaloví fanoušci opouští zápas po střelbě v Bruselu (17.10.2023)
Fotbaloví fanoušci opouští zápas po střelbě v Bruselu (17.10.2023)
Fotbaloví fanoušci opouští zápas po střelbě v Bruselu (17.10.2023)
V centru Bruselu došlo ke střelbě (16.10.2023)
Fotbaloví fanoušci opouští zápas po střelbě v Bruselu (17.10.2023)
28
Fotogalerie

Belgická policie zneškodnila vraha švédských fanoušků. Vědělo se o něm roky, v zemi byl ilegálně

Policie dnes ráno v bruselské čtvrti Schaerbeek postřelila Tunisana, který je podezřelý z pondělní vraždy dvou švédských fotbalových fanoušků. Muž o zhruba dvě hodiny později v nemocnici svým zraněním podlehl, uvedla belgická stanice RTBF. V bytě podezřelého, jeho okolí i poblíž místa ranního zásahu se našlo několik zbraní. Prokuratura potvrdila, že jedna zbraň se podobá té, která byla použita při pondělním útoku.

Belgická prokuratura dnes ráno uvedla, že muž podezřelý z pondělního útoku v Bruselu je 45letý Tunisan, který v Belgii neúspěšně žádal o azyl. Před činem muž zveřejnil video, v němž se hlásí k Islámskému státu, a po činu video s kritikou pálení koránu, napsal Le Soir. Policie muže v minulosti prošetřovala v souvislosti s obchodem s lidmi a nelegálním pobytem, uvedl ministr vnitra Vincent Van Quickenborne.

Střelec podle prokuratury švédské fotbalové fanoušky, kteří nasedli do taxíku, cíleně sledoval na motorce. Když vystoupili v centru města, začal po nich střílet z poloautomatické pušky AR-15. Dva zabil, jednoho zranil. Ve druhém videu, které podezřelý zveřejnil, uváděl, že zabil tři Švédy. Policie v noci na dnešek prohledala jeho poslední známé místo pobytu. Místo dnešního ranního zásahu policie je nedaleko místa bydliště podezřelého, píše Le Soir.

 

Mrtvými jsou dva švédští fotbaloví fanoušci, kteří do Bruselu přijeli na kvalifikační zápas svého týmu s Belgií o postup na mistrovství Evropy. Podle švédské televize TV6 o přestávce zápasu švédští fotbalisté oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí, a belgický tým s tím souhlasil.

Belgie aktivovala národní krizové centrum a teroristická hrozba byla v bruselském regionu zvýšena na nejvyšší čtvrtý stupeň, ve zbytku země na třetí stupeň. Bruselské letiště kvůli hrozbě terorismu neruší žádné lety, ale posílí bezpečnostní kontroly. Belgická frankofonní univerzita ULB se rozhodla navzdory hrozbě pokračovat ve výuce, zrušila jen kulturní a společenské akce. Druhá bruselská univerzita VUB se dnes rozhodla pro distanční výuku, píše Le Soir.

Starosta Bruselu Philippe Close dnes ve vysílání stanice RTBF uvedl, že si vedení města neuvědomilo, že zápas mezi Belgií a Švédskem je kvůli nedávným incidentům s pálením koránu ve Skandinávii rizikový. Obavy panovaly kvůli probíhajícímu konfliktu na Blízkém východě, ale ne kvůli koránu, dodal.