Video placeholde
Slávek Popelka
Demonstrace Česko proti bídě
Demonstrace Česko proti bídě
Demonstrace Česko proti bídě
Demonstrace Česko proti bídě
14
Fotogalerie

Muž vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Dostal podmínku a zákaz pobytu v Praze

Za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci dnes odvolací Městský soud v Praze potvrdil aktivistovi Jaroslavu Popelkovi čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Stvrdil mu také osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt je pravomocný. Popelkovy výzvy ke svržení vlajky zachytil na svém videu novinář Reflexu Martin Bartkovský, který z demonstrace reportoval. Najdete jej ve videu v úvodu článku.

Popelka se soudního jednání nezúčastnil, v červnu u soudu uvedl, že podle jeho názoru jde nanejvýš o přestupek.Soudce Václav Kašík upozornil, že Popelka nebyl souzen za své politické názory, ani za to, že chtěl z budovy vlajku strhnout, samotné stržení vlajky by totiž trestným činem nebylo. Musel si ale být vědom, že nabádá k chování, které nelze spáchat jinak než násilně. Dav lidí by se totiž musel dostat nejen přes zavřené dveře budovy, ale i přes policisty, kteří ji střežili.

Uložený trest, který odvolací senát dnes potvrdil, označil Kašík za adekvátní a v podstatě symbolický. Upozornil, že Popelka sám se netají tím, že chce v podobných aktivitách pokračovat, trest zákazu pobytu v Praze je tak podle soudce také vhodný.

Popelka podle obžaloby 11. března na demonstraci na Václavském náměstí nazvané Česko proti bídě i po jejím skončení podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy Národního muzea a sundal z ní vlajku Ukrajiny, vyvěšenou na znamení solidarity se zemí čelící ruské agresi. "Pojďte všichni k muzeu, jdeme dovnitř," provolával podle vyšetřovatelů. "Navrhuji po skončení tohoto shromáždění odstranit z Národního muzea ukrajinskou vlajku,“ prohlašoval také. Do Národního muzea se pak po demonstraci pokusili vniknout lidé, kteří chtěli vlajku sundat. Policie kvůli incidentu zadržela dvě desítky lidí. 

Popelka v červnu u Obvodního soudu pro Prahu 1 řekl, že považuje za nevhodné, aby na Národním muzeu visela vlajka cizího státu. Vyjádřil také záměr v pokusech o odstranění vlajky z budovy pokračovat. Zároveň ale uvedl, že nechce žádné násilí. Jeho obhájce Norbert Naxera dnes zopakoval, že se Popelka nedopustil podněcování k trestnému činu, protože stržení vlajky je maximálně přestupkem. Popelka podle něj dal výroky najevo svůj postoj a vyjádřil nesouhlas s vládou i se zahraniční politikou České republiky.

V souvislosti s březnovou demonstrací se policie zabývala více případy. Například v polovině května za veřejné schvalování válečných zločinů potrestal obvodní soud půlroční podmínkou s odkladem na dva roky muže, který měl podle verdiktu na sobě na demonstraci nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Nepravomocný rozsudek však zrušil odvolací soud, případ vrátil policii k došetření.

Půlroční podmínku uložil soud také muži, který podle vyšetřovatelů po demonstraci poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ. Protože proti trestnímu příkazu obviněný ani žalobce nepodali odpor, nabyl v polovině června právní moci.