Video placeholde

ČT by neměla být jenom institucí pro zábavu, říká její nově zvolený ředitel Jan Souček

Novým generálním ředitelem České televize byl dnes ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S 11 získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba ze sedmimiliardovým rozpočtem.

Souček (48) působí jako ředitel brněnského studia ČT od roku 2014. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity (1997), poté dva roky působil i jako advokátní koncipient, většinu kariéry ale spojil s médii. V roce 1994 začínal v TV Nova, poté mezi roky 1994 a 1997 pracoval jako redaktor a moderátor brněnského Rádia Krokodýl.

Má zkušenosti i z Českého rozhlasu, a to jako vedoucí brněnské redakce zpravodajství a publicistiky (1999 až 2002) a editor zpravodajství (2012 až 2014). V letech 2002 až 2007 pracoval v PR agenturách New Deal Communications (patřila později odsouzenému Marku Dalíkovi) a Transparent Communications. V České televizi začínal jako moderátor Dobrého rána z Brna (2005 až 2014), mezi roky 2007 a 2012 byl také šéfdramaturgem brněnského Centra zábavné tvorby.

17. května byl Jan Souček hostem v pořadu Prostor X, kde představil své plány na vedení České televize. „Pod mým vedením by byla veřejnoprávní televize odvážnější a modernější, víc orientovaná na digitální platformy," řekl tehdy. Na obrazovky by vrátil více tzv. malých dokumentů a do prime timu zařadil špičkovou zahraniční produkci, která je teď odsunutá do nočních hodin. V rozpočtu zpravodajství by škrtat nechtěl, nabízí se ale přehodnotit přístup ke zpracování některých témat. Za zbytnou ale například považuje přítomnost reportérů na místě, kde se před šesti hodinami něco stalo. Rozhovor najdete v úvodu článku.