Video placeholde
Následky zemětřesení v Turecku
Následky zemětřesení v Turecku
Následky zemětřesení v Turecku
Následky zemětřesení v Turecku
Následky zemětřesení v Turecku
32
Fotogalerie

Počet obětí ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 5000. Z trosek se ozývají zvuky, pomoc ale nepřichází

Počet obětí ničivého pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 5000. Turecký viceprezident Fuat Oktay dnes informoval o 3419 mrtvých, zatímco v Sýrii zemřelo podle posledních informací úřadů a místních záchranářů 1602 lidí. Jak turecký viceprezident dodal, situaci v zemi ztěžuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých regionů pomoc. Do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jen záchranným vozidlům či automobilům, které vezou pomoc.

Otřesy v Turecku zasáhly deset provincií, zraněných je nejméně 20.534. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už v pondělí řekl, že jde o největší zemětřesení od roku 1939. Podle Tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) se v zemi zřítilo nejméně 5775 budov.

Syrská státní agentura SANA informovala, že ve vládou kontrolovaných oblastech v provinciích Halab (Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús zemřelo nejméně 812 lidí. Dalších 1449 jich utrpělo zranění. Záchranná organizace známá jako Bílé přilby informovala nejméně o 790 mrtvých a 2200 zraněných v oblastech na severozápadě Sýrie, které jsou pod kontrolou opozice.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo Turecko a Sýrii v pondělí brzy ráno. Kolem poledne pak úřady zaznamenaly ještě další zemětřesení o síle 7,6 stupně. Celkem bylo dosud zaznamenáno nejméně 285 následných otřesů, uvedla agentura Reuters.

Nedostačující pomoc

Záchranné práce na mnoha místech ztěžovalo během noci mrazivé zimní počasí. Pod hromadou sutin v jihoturecké provincii Hatay bylo slyšet ženský hlas volající o pomoc. Nedaleko leželo bezvládné tělo malého dítěte.

Země z celého světa vyslaly své záchranné týmy, podle tureckých úřadů zasahuje nyní ve zničených oblastech více než 24.400 záchranářů. Vzhledem k rozlehlosti území, které otřesy zasáhly, je jich ale stále málo. Pokusy dostat se k přeživším komplikují i mrazivé teploty a přes 200 následných otřesů, které postižené oblasti zasáhly. Kvůli nim je velmi nebezpečné nestabilní sutiny prohledávat.

V provincii Hatay, kde se nachází i město Antakya, se zřítilo přes 1500 budov. Mnoho místních lidí uvedlo, že jejich příbuzní uvázli pod troskami, ale žádná pomoc ani záchranáři na místo dosud nedorazili. V oblastech, kde záchranné týmy působí, se během noci čas od času rozléhal jásot, kdy se podařilo ze sutin dostat přeživší.

Video placeholde
Video z vyproštění dívenky obletělo svět. • Twitter