Lubomír Štrougal.

Lubomír Štrougal. Zdroj: Profimedia

Předrevoluční dlouholetý premiér a papaláš KSČ Lubomír Štrougal
Lubomír Štrougal.
Štrougalovi už je ke stovce a hrozí, že nechápe, o co v procesu běží.
Lubomír Štrougal v roce 2017.
Lubomír Štrougal v roce 2017.
15
Fotogalerie

Zemřel bývalý komunistický premiér Lubomír Štrougal. Bylo mu 98 let

Lubomír Štrougal zemřel ve věku 98 let, upozornily na to Seznam Zprávy. Štrougal byl jednou z hlavních tváří temných časů normalizace, nejdéle sloužícím premiérem, mužem, který se v poslední době pohyboval jen s velkými obtížemi – zradily ho nohy a také duševní zdraví. Právě kvůli psychické nemoci bylo zastaveno jeho stíhání za předlistopadové vraždy nešťastníků pohraničníky na hranicích komunistického Československa.

Lubomír Štrougal byl na rozdíl od některých jiných kádrů v čele KSČ člověkem, který měl za sebou studium na Vysoké škole – na Karlově univerzitě absolvoval Právnickou fakultu.

Formovalo ho však rodinné prostředí – pocházel z jižních Čech z rodiny zaměstnance cementárny, který ve Veselí nad Lužnicí zakládal místní organizaci KSČ. Štrougal to už v mládí dotáhl do krajského vedení KSČ v Českých Budějovicích a již ve 34 letech nastoupil do ÚV KSČ.

Rychle stoupající papaláš KSČ

Politické ostruhy sbíral Štrougal jako ministr zemědělství (1959 až 1961) ve vládě Viliama Širokého a později ministr vnitra (1961 až 1965) pod premiérem Širokým a později Jozefem Lenártem. Coby ministr vnitra se podílel na zatčení svého předchůdce Rudolfa Baráka a za jeho vedení rezortu se údajně zlikvidovala velká část materiálů z 50. let.

V roce 1968 byl krátce místopředsedou vlády (duben až prosinec), nesouhlasil se srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy a odmítl také pozici v chystané kolaborantské dělnicko-rolnické vládě. Brzy ale přešel na stranu normalizace.

Štrougal premiérem, bratr náměstkem

A že se za normalizace rodině Štrougalových nevedlo vůbec zle. Lubomír Štrougal byl předsedou vlády v letech 1970 až 1988, za tu dobu stál v čele šesti vládních kabinetů.

„Já prostě byl s Husákem, s kterým jsem byl názorově na jedné lodi v roce 1968 a i v roce 1969, kdy on nastupoval do funkce prvního, později pak generálního tajemníka. Věřili jsme, že budeme (v reformách, pozn. red.) pokračovat – byť po té sovětské okupaci třeba pomaleji a opatrněji. V závěru sedmdesátých let jsem byl už úplně sám, kdo takhle vystupoval,“ tvrdil před časem pro Aha! Štrougal.

eho bratr Přemysl Štrougal působil v době, kdy byl Lubomír Štrougal premiérem, jako náměstek ministra zahraničního obchodu. Před revolucí pak coby ředitel československého obchodního zastoupení ve Vídni.

Štrougal u soudu: Zproštěn obžaloby

V hledáčku justice byl po roce 1989 Štrougal několikrát, vždy ale vyšel bez úhony. Až k soudu se v prosinci 2001 dostala žaloba, podle níž Štrougal jako ministr vnitra v roce 1965 neodeslal prokuratuře určitý spis, a tím překazil potrestání skupiny příslušníků StB obviněných z vražd odpůrců režimu na konci 40. let. V červenci 2002 jej soud ale obžaloby zprostil.

Později policie Štrougala podezírala ze spáchání trestného činu za to, že jako ministr v letech 1961 až 1965 nezabránil použití vysokého napětí v elektrických zátarasech na západní hranici, v důsledku čehož měl být odpovědný za smrt 43 lidí. Obviněn ale z ničeho nebyl a případ byl v únoru 2006 promlčen.