Ikona sexuální revoluce a sexsymbol Bettie Page.

Ikona sexuální revoluce a sexsymbol Bettie Page. Zdroj: Profimedia.cz

Královna pin-upu Bettie Page
Královna pin-upu Bettie Page
Královna pin-upu Bettie Page
Královna pin-upu Bettie Page
Královna pin-upu Bettie Page
44
Fotogalerie

Polozapomenutá sexuální revoluce v podání studentky bible a propagátorky bondage a fetiše Bettie Page

Ikona pin-upu a sexuální symbol. Tak je známá americká modelka aktů a fetiše Bettie Page. V 50. letech byla na vrcholu své slávy, v 60. letech však dobrovolně upadla v zapomnění. I tak se ale stala světově známou tváří, kterou napodobují ženy dodnes. Ne vždy však Bettie zažívala krásné časy. Prošla si sexuálním zneužíváním, depresemi, nakonec ale našla světlo na konci tunelu u Boha. Jaký byl její příběh? 

Bettie Page se narodila v dubnu roku 1923 v americkém Nashvillu do rodiny velice chudých poměrů. Měla pět sourozenců a po rozvodu rodičů byla se svými sestrami umístěna do dětského domova, jelikož její matka neměla finanční prostředky k tomu, aby se o ně dokázala postarat.

Jak probudit ve vztahu vášeň? Tipy zde >>>

Navíc si prošlo sexuálním zneužíváním ze strany svého otce. I přes tyto zlé životní zkušenosti se Bettie velmi dobře učila a v roce 1944 dokonce získala titul bakalář umění v oboru herectví.

Za prací se odstěhovala do New Yorku, kde se poprvé setkala s fotografy, kteří z ní postupně udělali hvězdu. V této době vzniklo její první pin-up portfolio. Ke konci 40. let vznikaly fotografické spolky,  jejichž účelem bylo obejít tvrdé restriktivní zákony, které bránily fotografovaní aktů. Měly v nich vznikat umělecké fotografie aktů. Sloužily ale především jako zástěrka ke vzniku erotických a pornografických fotografií. Bettie byla první modelka v oblasti bondage a fetiše, natočila také na 50 filmů, ve kterých se objevovala jako účastnice catfightů (ženských soubojů plných škrábání, kousání a tahání za vlasy). V roce 1955 se objevila v Playboyi a celkově nafotila na 20 tisíc fotografií. 

V roce 1957 se však stáhla do ústraní. Dle pozdějších rozhovorů si už připadala stará a tak se rozhodla na vrcholu kariéry odejít. Nějaký čas strávila v psychiatrických zařízeních, protože jí byla diagnostikována paranoidní schizofrenie a deprese s výkyvy nálad. Pak ale našla cestu k Bohu, začala studovat Bibli a a chtěla být misionářkou v Africe. V 80. letech se zase začalo její jméno objevovat na výsluní. Ale Bettie už o žádnou pozornost nikdy nestála. Naopak sama nechápala, že je stále po letech slavná a ani tomu nechtěla moc věřit. Zemřela v 85 letech na infarkt.