Video placeholde
Následky ruských raketových útoků na Lvov (10.10.2022)
Následky ruského ostřelování v Kyjevě. (10.10.2022)
Následky ruských raketových útoků na Kyjev (10.10.2022)
Následky ruského ostřelování v Kyjevě. (10.10.2022)
Následky ruského ostřelování v Kyjevě. (10.10.2022)
38
Fotogalerie

Rusko masivně zaútočilo na Kyjev, Lvov a další ukrajinská města. V ulicích jsou mrtví a ranění

Nejméně osm mrtvých a 24 raněných si zatím vyžádaly dnešní ruské raketové útoky na Kyjev, uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Rostyslav Smirnov na facebooku. Ze jeho vyjádření vyplývá, že šlo o bilanci prvních zásahů, po kterých ale na ukrajinskou metropoli dopadly další střely. Policie v Kyjevě ve svém vlastním vyjádření potvrdila nejméně pět mrtvých a 12 zraněných.

Zasaženy podle starosty Vitalije Klička byly také objekty, které jsou součástí "kritické infrastruktury" města. V důsledku útoků vypukl také rozsáhlý požár, který zničil šest aut a poškodil 15 dalších, uvedl server RBK Ukrajina.

Ruské střely poškodily mimo jiné budovu filharmonie a dvě kyjevská muzea, uvedl ministr kultury Oleksandr Tkačenko.

Kvůli ostřelování přestalo jezdit v Kyjevě metro. Jeho stanice fungují jako protiletecké kryty. Zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko na sociální síti ukázal, že ruské střely zasáhly v Kyjevě i dětské hřiště.

Po třech či čtyřech explozích v ranní dopravní špičce následovaly v Kyjevě další výbuchy, uvedla BBC s odvoláním na vlastní zpravodaje. Podle AFP zahřměly přinejmenším dva další výbuchy, dva dodatečné výbuchy hlásil také list Ukrajinska pravda.

"Letecký poplach - a tehdy nebezpečí  trvá," varoval starosta Kličko na telegramu a vyzval obyvatele i návštěvníky, aby raději necestovali do města, pokud to není opravdu nevyhnutelné.

V Kyjevské oblasti zasahuje protivzdušná obrana, oznámil šéf oblastní správy Oleksij Kuleba a vyzval obyvatele, aby zůstali v krytech.

"Jedna z raket zasáhla okolí památníku Hruševského. Pracují záchranáři," napsal na sociální síti poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Na stejné ulici jako památník ukrajinského historika a politika Mychajla Hruševského se nachází sídlo ukrajinské tajné služby SBU a nedaleko je i kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského, upozornil na svém webu ruský list Kommersant.

Kyjev, k němuž se ruské jednotky neúspěšně pokusily proniknout po únorovém začátku ruské invaze na Ukrajinu, nebyl terčem ruských útoků od června.

Mrtví a zranění jsou po celé Ukrajině, řekl dnes prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii ruských útoků na ukrajinská města. Svědci z měst včetně Kyjeva a Záporoží, ale také Charkova, Dnipra nebo západoukrajinského Lvova a Žytomyru hlásili exploze, celou zemí se rozezněly poplašné sirény.

"Snaží se nás zničit a smazat z povrchu Země. Kompletně. Zničit naše obyvatele, kteří spí doma v Záporoží. Zabít lidi na cestě do práce v Dnipru a Kyjevě," uvedl Zelenskyj v prohlášení zveřejněném na telegramu. "Bohužel, jsou mrtví a zranění," dodal prezident a vyzval Ukrajince, aby zůstali v krytech a dávali na sebe i své blízké pozor.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba následně uvedl, že ukrajinské území zasáhly raketové útoky. "Jedinou strategií (ruského prezidenta Vladimira) Putina je terorizovat mírumilovná ukrajinská města, ale Ukrajinu nezlomí. Je to také jeho odpověď všem těm, kdo s ním chtějí hovořit o míru: Putin je terorista, který vyjednává s pomocí raket," napsal Kuleba.

Moskva v neděli přislíbila odvetu za víkendové poškození Kerčského mostu, vedoucího z Ruska na anektovaný poloostrov Krym.

Video placeholde
Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě • Reuters