Video placeholde
Ničivý požár v obci Mezná. (26.7.2022)
Ničivý požár v obci Mezná. (26.7.2022)
Ničivý požár v obci Mezná. (26.7.2022)
Ničivý požár v obci Mezná. (26.7.2022)
Ničivý požár v obci Mezná. (26.7.2022)
13
Fotogalerie

Pomozte požárem zdevastovanému Českému Švýcarsku. Přispět můžete národnímu parku i zasaženým lidem

Češi jsou národem, který se v případě neštěstí či živelných katastrof umí semknout tak, jako málo kdo. Dokázali to štědré příspěvky, které prostřednictvím dobročinných sbírek putovali tornádem zničeným obcím na Moravě i v případě války na Ukrajině. Nyní pomoc potřebuje severočeské Děčínsko. Místní senátor Zbyněk Linhart den po vypuknutí požáru spolu s týmem provozujícím platformu Donio rozjeli dobročinnou sbírku. Odkaz najdete v článku níže. 

V Národním parku České Švýcarsko začalo v neděli 24. 7. 2022 ráno hořet. V pondělí na místě byly znovu desítky hasičů. Hasí armádní a policejní vrtulníky, letadlo hasičské služby. Původní ohnisko mělo téměř 3 hektary, ale šířil se do dalších částí lesa. Momentálně je zasaženo přes 10 hektarů. Požár se rozšířil i do obcí, zasáhl několik domů. Obyvatelé museli být evakuováni. Hned druhý den byla založena dobročinná sbírka.

Přispět můžete zde >>>

Finance z této sbírky budou využity na pomoc obyvatelům obcí zasažených požárem, případně na pomoc obcím a parku. Sbírku provozuje portál Donio, který 100 % vybraných financí skutečně zašle na místa tomu určená. Hradí bankovní i další poplatky spojené s darem. 

Hasiči zatím nedokážou odhadnout, zda se požár v Národním parku České Švýcarsko dál nešíří. Ohnisek je velké množství. Někam se hasiči nedostanou. Novinářům v Hřensku na Děčínsku to dnes dopoledne řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. V Mezné je podle něj zasaženo zhruba šest budov, hasiči tam požár dohašují.

Přímo v Hřensku ochlazují hasiči pomocí výškové techniky skály za hotely, v nichž už nikdo není. Turisté i obyvatelé museli opustit v noci na dnešek všechny objekty po pravém břehu říčky Kamenice, která se vlévá do Labe. "Evakuovali jsme 80 lidí, náhradní ubytování dostali v Děčíně," uvedl Marvan. Z nedaleké obce Mezná evakuovali hasiči čtyři lidi. V Mezné je zasaženo zhruba šest budov. "Hasiči to tam mají pod kontrolou, provádějí dohašování," řekl mluvčí.

Požár v národním parku nyní likviduje 300 hasičů, další čtyři týmy se zhruba 60 lidmi tam vyráží. Česko kvůli požáru požádalo Slovensko o půjčení hasicích vrtulníků, které nedávno pomáhaly hasit požáry ve Slovinsku, a poptává v dalších státech velkokapacitní letadla na hašení. Pomoc v podobě vrtulníku nabídlo Polsko, řekl ČTK mluvčí hasičského záchranného sboru Tomáš Pořízek. Na pomoc dnes kolegům vyrazili hasiči z několika krajů, například z Libereckého kraje poslali zásahovou techniku se skupinou 18 lidí.